Öntözőrendszer telepítése késő ősszel

Öntözőrendszer telepítése késő ősszel: Érdemes most belevágni?

Késő ősz van, és az ember hajlamos azt gondolni, hogy a kertészeti tevékenységek már a végéhez közelednek. Viszont ez az időszak kiválóan alkalmas lehet egy öntözőrendszer telepítésére. Miért is jó döntés ez, és hogyan kell helyesen megtervezni és kivitelezni a telepítést? Lássuk a részleteket!

Miért érdemes késő ősszel öntözőrendszert telepíteni?

Az őszi időszak több előnnyel is kecsegtet az öntözőrendszer telepítése szempontjából. A kert már nem áll teljes pompájában, így könnyebben hozzáférhetünk a kívánt területekhez. A talaj nedvességtartalma ilyenkor általában magasabb, tehát a feltárások és az ásások kevésbé megterhelőek. Továbbá, a kertészeti és öntözéstechnikai vállalkozások ebben az időszakban kevésbé vannak leterhelve, így rugalmasabbak lehetnek az időpontok és akár kedvezőbb árakat is kaphatunk.

A tervezéstől a telepítésig

Mielőtt belevágunk, alapos tervezésre van szükség. Fontos tudni, milyen növényeket és területeket szeretnénk öntözni, ezek milyen vízigényűek, és a kert mely részein van szükség a legintenzívebb öntözésre. A tervezés során figyelembe kell venni a vízforrás elhelyezkedését, a nyomás nagyságát és az elérhető vízmennyiséget is.

Az öntözőrendszer elemei

Az öntözőrendszer számos elemet tartalmaz, többek között vezetékeket, szórófejeket, csepegtetőket, elektromos vezérlőegységet és szűrőrendszert. Minden elem kiválasztásánál figyelembe kell venni a kerti növények igényeit és a talaj adottságait.

Szakember vagy saját kezűleg?

Bár az öntözőrendszer telepítése DIY projekt is lehet, szakemberre bízva biztosak lehetünk abban, hogy minden szükséges tényezőt figyelembe vesznek, és a rendszer hatékonyan működik majd. Tippünk: Ha valóban porfesszionális kiépítést szeretne, javasoljuk az www.automataontozorendszeres.hu weboldalt, ahol nem csak profil szolgáltatást rendelhet meg, de rengeteg haszno stanácsot olvashat a kerti öntözőrendszerekről. 

A telepítés lépései

  1. Tervezés: Egyértelműen jelöljük ki, hová kerüljenek a vezetékek, szórófejek és csepegtetők.
  2. Ásás: Az ásás során készítsük elő a vezetékek nyomvonalát.
  3. Vezetékek fektetése: A vezetékeket a terveknek megfelelően helyezzük el a földben.
  4. Szórófejek és csepegtetők telepítése: Az egyes növények és területek igényeinek megfelelően helyezzük el őket.
  5. Vezérlőegység telepítése: Az öntözés automatizálásához szükséges elektromos vezérlőegység felszerelése.
  6. Tesztelés és beállítás: Ellenőrizzük, hogy minden részegység megfelelően működik-e, és állítsuk be az öntözés időtartamát és gyakoriságát.

Gondok és gondozás

A telepítés után ügyeljünk arra, hogy a rendszer karbantartása rendszeresen megtörténjen. Az öntözőfejek eltömődhetnek, a vezetékek megsérülhetnek, így ezeket rendszeresen ellenőrizni és szükség esetén javítani kell.

Összefoglalás

Öntözőrendszer telepítése késő ősszel több szempontból is előnyös lehet. A sikeres telepítés kulcsa a tervezés, a megfelelő eszközök kiválasztása és a rendszeres karbantartás. Ha mindezt figyelembe vesszük, a következő szezonban már csak élvezhetjük a kertünket anélkül, hogy a locsolással kellene törődnünk.