szexuálpszichológust a Facebookon

Ha nehéz felvállalni a helyzetet, kereshetsz szexuálpszichológust a Facebookon is!

A társadalomban gyakran vannak olyan témák, amelyekről nehezen beszélünk, akár szégyenérzet, akár a téma tabunak számító jellege miatt. A szexuális egészség és a hozzá kapcsolódó pszichológiai kérdések gyakran ilyen tabuk közé tartoznak. Pedig fontos tudatosítani, hogy szexuálpszichológushoz fordulni ugyanolyan természetes lépés lehet, mint bármely más egészségügyi szakemberhez, ha problémánk van. Ebben a cikkben azt vizsgáljuk meg, hogyan segíthetünk magunkon ebben a helyzetben.

A társadalmi stigma

Sajnos, még mindig létezik egyfajta stigma mind a mentális egészséggel, mind a szexuális problémákkal kapcsolatban. Sokan úgy érzik, hogy ezek a problémák gyengeséget jelentenek, vagy attól tartanak, hogy ítélet alá kerülnek, ha mások megtudják, hogy segítségre van szükségük. Ez a félelem gyakran akadályozza az embereket abban, hogy szakemberhez forduljanak.

A belső konfliktus

Gyakran előfordul, hogy magunkban is nehezen ismerjük el, ha problémánk van. Elfogadni, hogy segítségre van szükségünk, belső küzdelmet jelenthet, különösen, ha azt érezzük, hogy képesnek kellene lennünk magunk megoldani a problémáinkat. A szexuális egészséggel kapcsolatos kérdések különösen érzékeny területet jelentenek, ahol a személyes érintettség még nehezebbé teszi az elfogadást.

A szakember kiválasztása

Sokan nem tudják, hogyan válasszanak megfelelő szexuálpszichológust, vagy attól tartanak, hogy nem találnak olyat, akiben megbízhatnak, és aki megérti a problémáikat. A megfelelő szexuálpszichológus  szakember kiválasztása kulcsfontosságú lépés a gyógyulási folyamatban, de maga a keresés is stresszes lehet.

Hogyan segíthetünk magunkon?

Tájékozódás

Az első lépés a tájékozódás. Keressünk információkat az interneten, olvassunk cikkeket és kutatásokat a témában, hogy jobban megértsük a problémánkat és annak lehetséges megoldásait.

Támogató közösség keresése

Beszélgetés másokkal, akik hasonló helyzetben vannak, vagy voltak, segíthet csökkenteni a magányosság érzését és erősítheti a felvállalás bátorságát. A közösségi média, mint a Facebook, csoportokat kínál, ahol értékes támogatást találhatunk.

Szakember keresése

Használjuk ki a közösségi média adta lehetőségét annak, hogy ma már szexuálpszichológus Facebook oldalak segítségével is kereshető!

Összefoglalás

Felvállalni, hogy szexuálpszichológusra van szükségünk, bátorságot és önismeretet igényel. Fontos megérteni, hogy a segítségkérés nem gyengeség, hanem az első lépés az önfejlesztés és a gyógyulás felé. Az előítéletek és a társadalmi stigma leküzdése nehéz lehet, de a saját jólétünk és boldogságunk érdekében fontos, hogy megtegyük ezt a lépést.