Zárójelentés, Európai Mobilitási Hét - Budapest, 2012

Büszkék vagyunk. Minden okunk megvan rá.

Hét nap a fenntartható mobilitásért, hét nap az egészségesebb, élményekben gazdag környezetért, hét nap a városért - azért a városért, amiben élni szeretnénk. Szeptember 16-a és 22-e között összesen félmilliónál is többen döntöttek úgy, hogy kilátogatnak Budapest Főváros Önkormányzatának Európai Mobilitási Hét rendezvényeire, mert kíváncsiak voltak vagy aktívan tenni akartak a fenti célokért. A résztvevők száma - idén újra - rekordot döntött.

A tavalyi, jubileumi tizedik rendezvénysorozat már előrevetítette, hogy bizony-bizony tendencia van kialakulóban. Lassan, de biztosan növekszik azok száma, akik a fenntartható mobilitást komolyan veszik és érdekli őket a mód, ahogyan az elérhető. Így örömmel töltött el, de nem ért minket meglepetésként, hogy az Európai Mobilitási Hét programjai idén is új rekordot állítottak fel a látogatók számát tekintve.

Hisszük, hogy sokat tettünk azért, hogy az alternatív közlekedés módjait ne csak megismertessük, de meg is szerettessük az emberekkel. Budapest rendkívüli város, amely rengeteg meglepetést tartogat a benne élőknek - az idei Európai Mobilitási Hét közúton, vízen és barátságos sétautakon is megmutatta, fölfedte ezeket az apró csodákat. Olyanokat, amelyeknek megismerésével újabbak után fog vágyakozni a város lakója.

Az idei sikerhez persze elengedhetetlen volt a budapesti tömegközlekedés egyes elemeinek reinkarnálódása. A Budapesti Közlekedési Központ által újraindított menetrendszerű dunai hajózás nélkül, vagy az idén 125 éves budapesti villamosközlekedés ünnepi rendezvényei nélkül nem tudtunk volna ilyen szép sikert magunk mögött tudni. A Mobilitási Hét nyitórendezvényei közé éppen ezért emeltük be a leginkább környezetbarát közösségi közlekedési forma, a fővárosi villamosközlekedés jubileumát.

Tudtunk újat mutatni azoknak is, akik a várost professziójuknak tekintik. Budapest bloggereit és a közlekedés szakembereit egyaránt meglepetések érték a Közösségi Közlekedési Verseny eljutási és városismereti feladatai kapcsán.

A Budapesti Közlekedési Központ büszkén mutatta be a Közlekedés Menedzsment napján a közösségi közlekedés irányításának jövőjét, a FUTÁR projektet. Az új forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszer köré épített konferencián számos szakember ismerkedhetett meg az évtized legfontosabb budapesti közösségi közlekedési fejlesztésével.

A Mobilitási Hét napjain aztán sorra megmutattuk a városlakóknak a városi mobilitás elfelejtett vagy méltatlanul mellőzött formáit. Egy egész napot szenteltünk annak, hogy beépítsük a köztudatba: a város legfontosabb természetes útja, a Duna újra a tömegközlekedés szolgálatába állt. Az újraindított menetrend szerinti hajójáratok rendkívül népszerűek - és összehasonlíthatatlan élményt adnak minden egyéb közlekedési formával szemben.Kreatív városi sétákat szerveztünk azok segítségével, akik ehhez igazán értenek. Budapestnek számos arca van: kimeríthetetlenül gazdag történelmi helyszín, élő kultúrváros, pezsgő éjszakai élettel, építészetében szinte páratlan, ugyanakkor rendkívüli élményforrás az éhes gyomornak is. Sétatúráink a város mindegyik arcát megmutatták és bizony sokszor okoztunk meglepetést olyanoknak is, akik meggyőződéssel vallották, hogy ismerik a magyar fővárost.


Az Autómentes Napon pedig több mint száz helyszínen kínáltunk programot a kipufogógáztól mentesített Andrássy úton, Magyarország legszebb sugárútján. Zöld szigeteket, pihenőhelyeket, ismeretterjesztő és gasztronómia programokat kínáltunk és rendkívüli kulturális élményt is. Az ország legnagyobb színházi fesztiválja, az évadnyitó TeARTrum idén is tízezreket vonzott a sétálóktól nyüzsgő Korzóra.

Az Autómentes Napon 230 ezer embernek mutattuk meg, hogy ha nem az autóké volna a köztér jelentős része, akkor a városi lét más minőségű volna. A rohanás helyett a mérsékelt tempójú, nyitott és kíváncsi emberek közössége birtokolná az utakat.   

A szemléletformáló rendezvénysorozat növekvő sikere nem csak budapesti kiváltság. Idén minden eddiginél több magyarországi település csatlakozott az európai programhoz. A 109 helyszín között is könnyebb volt az utazás, hiszen az autómentes napon a két legnagyobb hazai vasúttársaság, a MÁV és a GySEV is díjmentesen vitte az autósokat, akiknek elég volt a gépkocsijuk forgalmiját felmutatni.

Mindez pontosan mutatja, hogy az Európai Mobilitási Hét rendezvénysorozata reményteli. Az évszázad első felében megvalósítandó célokért nem csupán egy maroknyi lelkes ember küzd, hanem jobb minőségű városi életre vágyó polgárok százezrei - talán millió. Érdeklődnek, nyitottak és jelen vannak. Ez pedig azt mutatja, hogy az évről évre megtartott rendezvényeinkkel úton járunk.

Tudjuk, hogy irányba mozdulunk.

Az EMH összefoglaló filmje itt látható.


 

Budapest, 2012. szeptember2013-09-18 19:01:36
Vissza...


Nyelvek:
2012 mobilitási hét vége

BUDAPEST 2012

Közreműködők
Regisztráció
Partnereink
Hasznos linkek
Keress minket
Híreink
Főoldal
Mozgásban a város
Mozgásban a világ
További híreink
Céljaink
Az Európai Mobilitási Hét célja, története
Az Európai Mobilitási Díj
A Karta
Európai Mobilitás Hét Budapest
"Forgalmival a vasúton!"
Autómentes Andrássy Korzó
FIDELIO 2012
Sétálj! Nap
TeARTrum Fesztivál 2012
Terézváros Korzója
Tudta-e?
Város és blog
Rólunk
Kapcsolat
Regisztráció
Impresszum
Jogvédelmi nyilatkozat

Copyright © 2012 Konkam Stúdió - Minden jog fenntartva!