Ilyen lesz a Mobilitási Hét

Minden, amit a Hét eseményeiről tudni érdemes szeptember 17-től 22-ig.

2012. szeptember 15-16. szombat, vasárnap

„Nyílt nap a kelenföldi kocsiszínben”

Az Európai Mobilitási Hét részeként egy olyan közlekedési eszközt ismertetünk meg közelről az érdeklődőkkel, amely bár már 125 éve szolgálja a budapestieket, ma is meghatározó szereppel rendelkezik és a XXI. században reneszánszát éli.

 

Szeptember 15-én és 16-án, szombaton és vasárnap a Városi Tömegközlekedés Történeti Egyesület közreműködésével a BKK és a BKV nyílt napot tart a kelenföldi villamoskocsiszínben (XI. ker. Bartók Béla út 137.). Az érdeklők megismerhetik az idén százéves járműtelep kulisszatitkait, bepillanthatnak az egyébként kíváncsi szemek elől elzárt csarnokokba. Kicsiket és nagyokat egyaránt színes, interaktív programok várják, látogatóink megismerkedhetnek régi korok villamosaival, de átfogó képet kaphatnak a ma közlekedő járművekről is valamint nosztalgiajáratokat is indítunk a rendezvényre.

2012. szeptember 17. hétfő

„A Közösségi Közlekedés Napja”

Egy kitalált történet által tesszük a nap részeseivé a közönséget. A vetélkedő csapatok előre megadott útvonalakat járnak be közösségi közlekedéssel és út közben felfedezik a város rejtett titkait, rejtőzködő szépségeit. A játék a belváros több közösségi közlekedéssel elérhető pontján zajlik, és a végén a nyertes csapat jutalmat kap.
Okostelefonok segítségével folyamatos kapcsolatban tudunk lenni a csapatokkal, tudjuk követni mozgásukat és ellenőrizni, hogy bizonyosan tömegközlekedéssel teszik meg a tervezett útvonalat.
A nap üzenete a közösségi közlekedés népszerűsítése a hétköznapi városon belüli ügyintézés, munkavégzés során.

2012. szeptember 18. kedd
„A Közlekedés Menedzsment Napja”- FUTÁR konferencia

A közösségi közlekedés Budapest életének egyik mozgatórugója. A város lakói számára a megbízható tömegközlekedés sok esetben a kiszámítható mindennapi életet jelenti.
A FUTÁR (Forgalomirányítási és UtasTÁjékoztatási Rendszer) projekt más európai nagyvárosokhoz hasonlóan Budapesten is a villamos, trolibusz és autóbusz ágazatokban a jelenlegi elvárásokat kielégítő műholdas járműkövetést és helymeghatározást, egységes forgalomirányítást és zavarkezelést, illetve valós idejű információk alapján működő utastájékoztatást valósít meg 2295 járművön, 257 megállóhelyen és csomóponton, mobil eszközökön (SMS), valamint internetes felületen.
A FUTÁR projekt célkitűzése a járművezetők, az utasok és a forgalomirányítók közötti többoldalú, valós idejű kommunikáció segítése, a közösségi közlekedés színvonalának emelése. A konferencián bemutatkozik a FUTÁR projekt.

2012. szeptember 19. szerda
„A Hajózás Napja”

A közösségi közlekedésnek régi-új formája a dunai hajózás. A BKK idén újraindította a főváros kedvelt közlekedési eszközeinek számító hajókat, szeptember 19-én, a Hajózás Napján  pedig még különlegesebbé tesszük a vízi utat. Egy kereskedelmi  rádió reggeli műsora ugyanis az egyik menetrend szerint közlekedő hajóról jelentkezik, élőben közvetít és informál a hajózásról és a Dunáról - nem a vízállásjelentések stílusában. Mesélnek a dunai hajózásról, a Dunáról, élővilágáról, betelefonálós vetélkedőt vezetnek.

A BKK által újraindított fővárosi vízi közlekedés egyébként is rendkívül népszerű, naponta legalább ezer utazó vált jegyet a menetrend szerinti hajójáratokra.

2012. szeptember 20. csütörtök
„Mozdulj! Nap”

A mozdulj nap elsősorban a kerékpáros közlekedésbiztonság napja azoknak, akik a legveszélyeztetettebbek - agyerekeknek. A Városligetben, a Közlekedési Múzeum előtt 12.00–16.00 óra között kerékpáros programokkal találkozhatnak, lesz McDonald’s BringaMánia Park, BringaAkadémia, BringaPárbaj, lassúsági verseny, KRESZ-tesztek és még sok érdekesség a biztonságos kerékpározással kapcsolatban!

Ugyanakkor az Európai Mobilitási Hét szlogenjéhez„Mozdulj a irányba!” – igazodva a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Vidékfejlesztési Minisztérium idén is meghirdette közös rajz-, fotó- és családi kreatív pályázatát. A Közlekedési Múzeumban rendezett hivatalos díjátadón a mintegy ezer beérkezett pályázat legjobbjaival és közlekedési témájú gyermekprogramokkal várjuk az iskolákat és családokat.

2012. szeptember 21. péntek
„Sétálj! Nap”

Gyalogos túrára invitáljuk ezen a napon fővárosunk polgárait, hiszen a gyaloglás az alternatív közlekedés egyik lehetősége. A Budapest érdekességeit, rejtett városi kincseit bemutató kreatív városi sétacsoportjaival invitáljuk az érdeklődőket egy kis délutáni barangolásra. A program során a Facebook játékunkon minden nap egy városismereti kérdés megválaszolásával van lehetőség egy-egy sétára ingyen jegy megnyerésére. A játék a Mobilitási Hét előtti pénteken indul.

 

A program részeként rendezi a Magyar Kerékpárosklub 2012. szeptember 21-én a népszerű Bringázz a munkába! kampányának Bringásreggeli sorozatát Budapest különböző helyszínein, így az Andrássy úton az Opera előtt, a Kálvin téren, a Szent Gellért téren és Újpest Városközpontnál, valamint több vidéki nagyvárosban (Debrecenben, Kecskeméten, Pécsen és Sopronban). Az aktivisták reggel 7 és 9 óra között várják finom péksüteménnyel és frissítővel a munkába tekerőket és a kampány résztvevőit.

 


2012. szeptember 22. szombat
Autómentes Nap az Andrássy Korzón

Az Autómentes Nap az Európai Mobilitási Hét legismertebb, legnépszerűbb rendezvénye. 11 éve minden évben egyre többen és többen látogatnak ki az autóktól mentes belvárosi környezetbe, és egyre több és több civil szervezet vagy kulturális projekt gondolja úgy, hogy az Autómentes Napot választja arra, hogy bemutatkozzon.
Idén is mi rendezzük az ország legnagyobb szabadtéri színházi eseményét, a TeARTrum fesztivált, amelyen a kőszínházak mellett több mint hatvan alternatív színjátszó csapat is megmutatja magát.

A részletes programot ide kattintva megtalálja.

 2012-09-13 06:40:28
Vissza...


Nyelvek:
2012 mobilitási hét vége

BUDAPEST 2012

Közreműködők
Regisztráció
Partnereink
Hasznos linkek
Keress minket
Híreink
Főoldal
Mozgásban a város
Mozgásban a világ
További híreink
Céljaink
Az Európai Mobilitási Hét célja, története
Az Európai Mobilitási Díj
A Karta
Európai Mobilitás Hét Budapest
"Forgalmival a vasúton!"
Autómentes Andrássy Korzó
FIDELIO 2012
Sétálj! Nap
TeARTrum Fesztivál 2012
Terézváros Korzója
Tudta-e?
Város és blog
Rólunk
Kapcsolat
Regisztráció
Impresszum
Jogvédelmi nyilatkozat

Copyright © 2012 Konkam Stúdió - Minden jog fenntartva!