Tudta-e?

Tudta-e, hogy a kizárólag napenergiával működő katamarán 2010. szeptember 27-én indult el Monte Carlóból világkörüli útjára, amellyel a megújítható energiaforrásokra akarta felhívni a figyelmet tulajdonosa, a svájci Raphael Domjan, saját meghatározása szerint "ökokalandor". Az út során a hajó bejárta a világtengereket és 60 ezer kilométert tett meg. A 31 méter hosszú, 95 tonnás katamarán a világ legnagyobb napelemes hajója; fedélzetén 537 négyzetméternyi napkollektort helyeztek el. Negyven utas szállítására képes hajó 19 hónapig volt úton.

 

 http://think.transindex.ro/?p=14009

 

Tudta-e, hogy egy ember élete során átlagosan 120 000 km-t tesz meg gyalogosan, ami megfelel a Föld háromszori megkerülésének.

 

Tudtad-e, hogy a gyaloglás is lehet fitnesz gyakorlat? A legtöbb embernek eszébe sem jut, hogy ha reggel munkába menet gyalog tesz meg legalább egy 30 percnyi távolságot, az valamire is hasznos is lehet. Először is, a csontokat erősíti a járás. A csontok megerősödéséhez, elengedhetetlen a fizikai terhelés. Ezen kívül, az izmainkat és ízületeinket is kondícióban tarthatjuk. Közismert, hogy az anyagcsere gyorsításának legfontosabb tényezője a mozgás. Ha nincs lehetőségünk sportolni, vagy konditerembe járni, ez is megteszi. Talán kevésbé ismert az idegrendszerre gyakorolt hatása. Nemcsak nyugtat, levezeti a stresszt, de a központi idegrendszerre is jótékony hatással van, növeli a felfogóképességet is. Ezért főleg, a vizsgák előtt állók, vagy a pszichikai terhelésnek kitett személyek számára ajánlatos naponta, akár pihenés képen is, gyakorolni ezt a tevékenységet.

 http://www.toxel.com/inspiration/2009/01/25/the-pedestrian-project-by-yvette-helin/

 

Tudta-e, hogy a közösségi közlekedéssel utazók száma évről évre csökken, a múlt évi adatok szerint 2058,8 millió volt a szállított utasok száma. 10 évvel ezelőtt ez a szám 2463 millió volt. Tény, ha már európai városok lakosaihoz hasonlóan hazánk lakosai is nagyobb lelkesedéssel, következetesen és környezettudatosan térnének át a személygépkocsik használatáról a közlekedés más formáira (tömegközlekedés, kerékpár, elektromos robogók stb.), kézzelfogható módon csökkenne a városok légszennyezettsége. Fontos lenne, hiszen jelenleg Budapest a második legszennyezettebb város Európában.

 

Tudtad-e, hogy Hollandiában létezik egy Giethoorn nevű falu, ahol se autók se utak nincsenek. Út helyett folyó (már inkább csatorna) kanyarog a városban, autók helyett csónakokat használnak. A motorizációtól mentes kelet-hollandiai falut 1230 körül alapították a mediterrán vidékekről érkezett menekültek, akik rengeteg szarvat találtak, amelyek valószínűleg az 1170-ben pusztító árvízben elpusztult kecskékből maradtak meg. Innen ered a település neve, ami „kecskeszarv” jelentéssel bír.

 

 http://www.tourismontheedge.com/places/giethoorn-holland-the-small-venice-of-the-north.html2012-09-05 13:30:10
Vissza...


Nyelvek:
2012 mobilitási hét vége

BUDAPEST 2012

Közreműködők
Regisztráció
Partnereink
Hasznos linkek
Keress minket
Híreink
Főoldal
Mozgásban a város
Mozgásban a világ
További híreink
Céljaink
Az Európai Mobilitási Hét célja, története
Az Európai Mobilitási Díj
A Karta
Európai Mobilitás Hét Budapest
"Forgalmival a vasúton!"
Autómentes Andrássy Korzó
FIDELIO 2012
Sétálj! Nap
TeARTrum Fesztivál 2012
Terézváros Korzója
Tudta-e?
Város és blog
Rólunk
Kapcsolat
Regisztráció
Impresszum
Jogvédelmi nyilatkozat

Copyright © 2012 Konkam Stúdió - Minden jog fenntartva!