"Sínre tenné" a vízi tömegközlekedés ügyét a főváros

Augusztus végén tárgyalja a fővárosi önkormányzat azt a koncepciót, ami szerint féltucatnyi gyors, kis merülésű katamaránt állítanának forgalomba Budapesten és az agglomerációban - írta az index. A főpolgármester részben cáfolta az értesülést, de azt elmondta: valóban napirenden van a vízi közlekedés fejlesztése.

 

Ötvennel repesztő katamaránokat, a BKV árképzéséhez igazodó jegyárakat és leányfalui ingázást vázolt az index.hu néhány napja. Az információk alapja a leányfalui polgármester víziója, aki önkormányzati társulást is létrehozna a katamaránközlekedés megindítása érdekében. Nyíri Csaba szerint a társulásba a főváros is beszállna, már csak a végi közgyűlés döntésére várnak. Szűcs-Somlyó Mária, a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója annyit mondott a lapnak, hogy a hónap végén konkrét, a városvezetés által jóváhagyott tervet vitatnak meg, ami meghatározza, milyen irányba halad a vízi közösségi közlekedés Budapesten a jövőben. 
 
Kedden Tarlós István főpolgármester is megszólalt az ügyben. Mint mondta, a vízi közlekedés fejlesztése ugyan napirenden van, de a katamaránok beszerzése még nincs a küszöbön. Mint fogalmazott: helyre akarják állítani a kishajó-közlekedést a Dunán, ehhez azonban a folyóparti kikötők helyzetét felül kell vizsgálni és más formát kell találni a turistahajók és a szállodahajók elhelyezésére. Bár a terveken dolgoznak, a főpolgármester szerint a a katamaránok üzembe állításával ma még nem kell foglalkozni. 
 
Az index által nyilvánosságra hozott elképzelés lényege, hogy olyan hajók közlekedhessenek a Dunán, amik 50 km/órás sebességet is el tudnak érni, kis merülésűek, azaz a Szentendrei Duna-ágban is közlekedhetnek, és mindezt hasonló áron, mint a parti tömegközlekedési járművek, azaz a MÁV, a Volánbusz vagy a BKV járatai. Erre a célra a katamaránok a legmegfelelőbbek, amelyekkel ideális esetben akár szűk háromnegyed óra alatt is elérhetné a Batthyány teret egy Leányfalui kikötőből induló utas. 


2011-08-30 11:21:05
Vissza...


Nyelvek:
2012 mobilitási hét vége

BUDAPEST 2012

Közreműködők
Regisztráció
Partnereink
Hasznos linkek
Keress minket
Híreink
Főoldal
Mozgásban a város
Mozgásban a világ
További híreink
Céljaink
Az Európai Mobilitási Hét célja, története
Az Európai Mobilitási Díj
A Karta
Európai Mobilitás Hét Budapest
"Forgalmival a vasúton!"
Autómentes Andrássy Korzó
FIDELIO 2012
Sétálj! Nap
TeARTrum Fesztivál 2012
Terézváros Korzója
Tudta-e?
Város és blog
Rólunk
Kapcsolat
Regisztráció
Impresszum
Jogvédelmi nyilatkozat

Copyright © 2012 Konkam Stúdió - Minden jog fenntartva!