A 2010-es év témája: Közlekedj okosabban, élj Egészségesebben

Miért a „Közlekedj okosabban, élj egészségesebben” a központi téma?

A 2010-es Európai Mobilitási Hét átfogó témája az egészség és a mobilitás, melynek idei jelmondata: „Közlekedj okosabban, élj egészségesebben”.

Az utóbbi évek jelentős gépjárműforgalom-növekedése, elsődlegesen a városokban, a polgárok heves tiltakozását váltotta ki az általa okozott zaj, levegőszennyezés és zsúfoltság miatt. A legkiszolgáltatottabb korosztályok, a gyerekek és az idősek szenvedik el a legsúlyosabb következményeket. Közlekedési balesetek következtében EU polgárok százezrei szenvednek sérüléseket és tízezrek vesztik életüket az Európai Unióban.

Közvetett módon, a gépjármű-forgalom kedvezőtlen hatással van légzőszerveinkre, szív- és érrendszerünkre, ezen kívül fokozza a stresszt, ami megint csak kedvezőtlenül befolyásolja egészségünket. Persze, jólétünkre ennél sokkal több tényező van hatással. Tudományos kutatások egyértelműen azt mutatják, hogy a rendszeres mozgás kulcsszerepet játszik egészségünkben és enyhíti a stresszt. Ennek ellenére a mozgásszegény életmód egyre terjed Európa szerte.

A megnövekedett autóhasználatot és az aktív testmozgás egyre romló feltételeit teszik felelőssé a mozgásszegény életmód térnyeréséért, a sok ülésért és az elhízásért. A gyaloglás és a kerékpározás a mindennapi közlekedés olyan fenntartható módjai, amelyek fontos szerepet játszhatnak abban, hogy mindennap végezzünk valamilyen testmozgást. A közlekedés nem motorizált formái minimális költséggel könnyen beépíthetők mindennapi életünkbe, egyben gondoskodnak arról, hogy rendszeresen mozogjunk. A környezet egészégre gyakorolt hatása kiemelkedően fontos kérdés az európai polgárok számára.

Egy a közelmúltban megjelent tanulmány szerint a megkérdezettek mintegy 90%-a nyilatkozott úgy, hogy aggódik a környezet egészségre gyakorolt lehetséges hatásai miatt. A műszaki fejlődés, az életmódban, a munkavégzésben és életvezetésben bekövetkezett változások további, olykor váratlan hatással vannak a környezetre, ami szintén befolyásolja egészségünket. Budapest Főváros Önkormányzata azon dolgozik, hogy a fenntartható városi mobilitás támogatásával és a tiszta, energia-hatékony közlekedési eszközök használatának növelésével javítsa polgárainak életminőségét. Olyan új politikai kihívások kerültek felszínre az elmúlt években, mint a klímaváltozás, az energiapolitikák, a levegő minőségére vonatkozó jogi szabályozás és a zsúfoltság kezelésének nehézségei.

A cél a mobilitás javítása úgy, hogy egyszersmind csökkentsük a balesetek számát, illetve a zsúfoltság és a környezetszennyezés mértékét. A „Közlekedj okosabban, élj egészségesebben” jelmondat a résztvevő önkormányzatoktól azt várja, hogy – szembenézve a mozgásszegény életmódból, a túlsúlyosságból és elhízásból adódó problémákkal – támogassák az aktív testmozgással járó közlekedést, amely egyszersmind javítja a polgárok szellemi és testi jólétét egyaránt. Azt is szükséges hangsúlyozni, hogy az egészség és a fenntartható mobilitás együtt javítja a települések életminőségét, mivel elősegíti a zajártalom, a légszennyezés, a zsúfoltság, illetve a közlekedési balesetek számának csökkentését, valamint a motorizált közlekedés rovására tágabb teret biztosít az emberi élet számára.

A Főváros a Hét programjait idén a “Közlekedj okosabban, élj egészségesebben!” központi jelmondattal összhangban szervezi meg. A Hét minden napján egy-egy téma köré szervezett rendezvény lesz.2010-09-10 14:35:54
Vissza...


Nyelvek:
2012 mobilitási hét vége

BUDAPEST 2012

Közreműködők
Regisztráció
Partnereink
Hasznos linkek
Keress minket
Híreink
Főoldal
Mozgásban a város
Mozgásban a világ
További híreink
Céljaink
Az Európai Mobilitási Hét célja, története
Az Európai Mobilitási Díj
A Karta
Európai Mobilitás Hét Budapest
"Forgalmival a vasúton!"
Autómentes Andrássy Korzó
FIDELIO 2012
Sétálj! Nap
TeARTrum Fesztivál 2012
Terézváros Korzója
Tudta-e?
Város és blog
Rólunk
Kapcsolat
Regisztráció
Impresszum
Jogvédelmi nyilatkozat

Copyright © 2012 Konkam Stúdió - Minden jog fenntartva!