Az Autómentes Nap tapasztalatairól

Több tízezres bringás felvonuló Budapesten, de még így is sok autó, sikerek és remények az Európai Autómentes Nap tapasztalataiból. Németországban a vasúti közlekedés megerősítése enyhített a szmogon és persze forgalmi káoszon. Ultimátum a környezetszennyező szoftvergyártó cégeknek, idén a zöld szűrön egyre több világcég akad fent.

Több tízezres kerékpáros és egyre kevesebb autó jellemezte országszerte az Autómentes Napot. A cél pedig továbbra ráirányítani a döntéshozók figyelmét arra, hogy egyre többek érdeke a környezetbarát közlekedés, ráadásul léteznek olyan alternatív megoldások, amelyek nemcsak hatékonyak, de hosszú távon olcsóbbak is, mint korlátlan teret adni a közúti forgalomnak.

Környezetvédelmi hírek a Zöldövezetben

Az északi óceánokban az 1970-es évek környékén lezajlott hideghullám okozhatta a hőmérséklet visszaesését, amely rövid időre megszakította a globális felmelegedés trendjét - közölték amerikai és brit kutatók. Számos szakértő korábban azzal magyarázta az 1970 környékén bekövetkezett enyhe globális lehűlést, hogy az a napsütést elnyelő ipari légszennyezés mellékhatása lehetett, átmeneti jellegét pedig a közben bevezetett szigorúbb környezetvédelmi szabályokkal indokolták. A Nature tudományos folyóiratban közzétett tanulmány szerzői azonban a hőmérsékleti rekordokat elemezve más következtetésre jutottak. Kiderült, hogy az északi félteke felszíni vízhőmérséklete 1968 és 1972 között 0,3 Celsius fokot csökkent. A lehűlés az Atlanti-óceán északi részén volt a legjelentősebb.

A lehűlés okai ismeretlenek, ám azt tudják a kutatók, hogy egybeesett az északi sarkvidékről származó hideg víz hirtelen beáramlásával. A szakemberek kizártak a lehűlés okai közül más természeti tényezőket, például az óceáni áramlatok tartós áthelyeződését, vagy azt, hogy vulkáni hamu gátolta a napsugarakat. A szervezők szerint egy hete százezrek tüntettek Berlinben a német atomerőművek üzemidejének jelentős meghosszabbítása ellen, amelyről a kormány nemrég megállapodott az energetikai konszernekkel. Köszönjük, nem kell nukleáris energia, elegünk van belőle - írták plakátjaikra a tüntetők, akik a központi pályaudvarnál gyűltek össze, a kancellári hivatal közelében, majd emberi lánccal vették körül az épületet és a parlamentet. A rendőrség harminchétezerre becsülte a felvonulók számát.

Németországban tizenhét működő atomerőmű van, és 2000-ben az a döntés született, hogy 2022-ig az összeset bezárják. Ezt a határidőt igyekszik kitolni - még szükséges a törvényhozás jóváhagyása - a kormány 2034-ig. Felmérések szerint a német lakosság mintegy hatvan százaléka ellenzi a kormány tervét és megállapodását a konszernekkel. Egy ötletes formatervező ötvözte a napernyőt és egy napelemet. A strandkellék nemcsak árnyékot nyújt, hanem akár a strandolás során szükséges áramot is biztosíthatja írja a hg.hu. A koncepció lényege, hogy a plusz funkcióval felruházott termék nem nagyobb a hagyományos napernyőnél. A napelemmel felszerelt árnyékoló bárhol, bármikor képes hasznosítani a Napból jövő energiát, így napozás közben feltölthető a mobiltelefon vagy az MP3 lejátszó. Az így előállított energia felhasználásával csökkenthető a Föld szén-dioxid-kibocsátása. A termék hozzájárul a fenntarthatósághoz, igényes kivitelezésének köszönhetően pedig a táj esztétikus részévé válhat.

Információ-technológia zöld módra

A világ energiafogyasztásában egyre nagyobb rész tesz ki az információ-technológia. A Greenpeace évek óta vizsgálja a nagy számítástechnikai eszközgyártókat, hogy mennyire zöldek.

forrás: www.mr1-kossuth.hu2011-06-27 16:30:43
Vissza...


Nyelvek:
2012 mobilitási hét vége

BUDAPEST 2012

Közreműködők
Regisztráció
Partnereink
Hasznos linkek
Keress minket
Híreink
Főoldal
Mozgásban a város
Mozgásban a világ
További híreink
Céljaink
Az Európai Mobilitási Hét célja, története
Az Európai Mobilitási Díj
A Karta
Európai Mobilitás Hét Budapest
"Forgalmival a vasúton!"
Autómentes Andrássy Korzó
FIDELIO 2012
Sétálj! Nap
TeARTrum Fesztivál 2012
Terézváros Korzója
Tudta-e?
Város és blog
Rólunk
Kapcsolat
Regisztráció
Impresszum
Jogvédelmi nyilatkozat

Copyright © 2012 Konkam Stúdió - Minden jog fenntartva!