Bringázz Rákosmente!

300 kerékpárossal együtt avatta fel Riz Levente polgármester, országgyűlési képviselő és László János a Magyar Kerékpáros Klub elnöke a Rákos-patak mentén épült 3,6 km hosszú új kerékpárutat és gyalogos sétányt.

A „Bringázz Rákosmente!” kerékpáros felvonulással egybekötött ünnepélyes kerékpárút átadóra 300-an érkeztek kerékpárral, de sok gyalogos és babakocsis család is eljött.

László János, a Magyar Kerékpáros Klub elnöke sikeresnek ítélte a Rákosmente Önkormányzata, a Rákosmente KerekSE, valamint a Magyar Kerékpáros Klub Kelet-pesti területi szervezete által közösen szervezett rendezvényt. Köszöntőjében kifejezte örömét annak kapcsán, hogy jó minőségű új kerékpárút épült Budapesten, amely egyaránt használható hivatásforgalmi és turisztikai célra. Hozzátette, kiváló együttműködés az Rákosmente polgármestere, önkormányzata és a Magyar Kerékpáros Klub között, véleményüket kikérték, javaslataikat figyelembe vették a beruházás során. Reményét fejezte ki, hogy projekt folytatódhat és a többi érintett pesti kerülettel összefogva a Rákos-patak mentén egybefüggő kerékpárút jöhet létre egészen a Dunáig.

Riz Levente Rákosmente polgármestere, országgyűlési képviselője elmondta: három éves előkészítő munka előzte meg a kerékpárút megvalósítását: 2007-2009 között elkészítették és engedélyeztették a terveket, önkormányzati tulajdonba vették a szükséges területeket, uniós pályázatot írtak az anyagi forrás biztosítása érdekében.

Törekvéseik sikerrel jártak: Rákosmente Önkormányzata a Közép-magyarországi Operatív Program keretén belül meghirdetett ”Kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése„ című uniós pályázaton elnyert támogatás keretében 156 931 306 összköltségen, 125 545 045 forintos támogatással megépítette a kerület első egybefüggő, több kiemelt csomópontot összekötő gyalog- és kerékpárútját. Hamarosan elkészülnek a forgalomtechnikai munkálatok, a kerékpártárolók, megvalósul a zöldfelület fejlesztése, valamint a vízelvezetés kialakítása is.

Rákosmente Önkormányzata a fentieken túl saját forrásból biztosította a kerékpárút és gyalogos sétány közvilágításának kiépítését, pihenőpadok, kukák elhelyezését a kerékpárút mentén.
A beruházásnak köszönhetően mostantól a Rákoscsaba-Újtelep, Rákoscsaba, Rákosliget, Rákoskeresztúr városrészek mentén található közintézmények, munkahelyek és közlekedési csomópontok, vasúti megállóhelyek, B+R parkolók és a városközpont kerékpárral is megközelíthetőek.
A nyomvonal a Rákoscsaba utcánál kezdődik és a patak déli partján a Cinkotai útig halad, majd a Cinkotai út mentén eléri a Pesti utat.
A Pesti út mentén 2011 tavaszán uniós pályázat révén egy újabb kerékpárút épül, amely az 501. utcától egészen a Kucorgó térig nyújt biztonságos közlekedést. A két beruházás révén a kerületi kerékpárutak hossza közel ötszörösére növekszik, 13 kilométernyi összefüggő kerékpárút-hálózat jön létre a XVII. kerületben.

A polgármester kitért arra: a Rákos-patak revitalizációja, szabadidős, rekreációs övezetté fejlesztése régi, eddig megvalósulatlan fővárosi cél. Rákosmente most megtette az első lépést. „Célunk, hogy a Rákos-patak mentén egy ökofolyosó jöhessen létre a környező települések között, ennek első lépéseit a kerékpárút és a sétány megépítésével elindítottuk.„

A városvezetés szándéka, hogy az összefüggő kerületi kerékpárút-hálózat megteremtése mellett párhuzamosan létrejöjjön az összeköttetés a belvárossal és az agglomerációval, amely a kerékpározást egészen új dimenzióba helyezheti a városrészben. „Rákosmente megkeresi a szomszédos kerületeket, településeket, hogy összefogva újabb kerékpárút-fejlesztések induljanak a térségben.”
„Szeretnénk bringaváros lenni, amely minden lehetőséget megad a kerékpárosoknak, hogy otthonosan, jól érezzék magukat Rákosmentén. Így erősödhet kertvárosi jellegünk, ami egyben vonzerőnk és egyik legfontosabb értékünk” – zárta köszöntőjét Riz Levente.

Rákosmente Önkormányzata 2007-ben rendezte meg először az Autómentes Napot, amely a Ferihegyi út 2X2 sávos szakaszának lezárásával valósul meg. A környezetvédelmi célokat követő családi rendezvény színes, szakmai, kulturális, szórakoztató programokkal minden évben tízezreket vonz, fontos célja a kerékpáros kultúra népszerűsítése. 2009-ben a városháza szervezésében elindult a Bringázz Rákosmente! kerékpáros kampány, amely 2011-ben a Tour de Rákosmente megrendezésével folytatódik. 2010-ben egy uniós pályázat révén négy kerületi vasúti megállóhelyen létesült, összesen 80 férőhelyet biztosító fedett, kamerával védett B+R parkoló, amely lehetővé teszi, hogy Rákosmentén a kerékpárosok az elővárosi vasút szolgáltatásait is hatékonyan igénybe tudják venni.

forrás: rakosmente.hu2011-06-27 16:29:24
Vissza...


Nyelvek:
2012 mobilitási hét vége

BUDAPEST 2012

Közreműködők
Regisztráció
Partnereink
Hasznos linkek
Keress minket
Híreink
Főoldal
Mozgásban a város
Mozgásban a világ
További híreink
Céljaink
Az Európai Mobilitási Hét célja, története
Az Európai Mobilitási Díj
A Karta
Európai Mobilitás Hét Budapest
"Forgalmival a vasúton!"
Autómentes Andrássy Korzó
FIDELIO 2012
Sétálj! Nap
TeARTrum Fesztivál 2012
Terézváros Korzója
Tudta-e?
Város és blog
Rólunk
Kapcsolat
Regisztráció
Impresszum
Jogvédelmi nyilatkozat

Copyright © 2012 Konkam Stúdió - Minden jog fenntartva!