Vasúttal a belvárosba

Elkezdték az előkészítő munkálatokat a fővárosi elővárosi vasútvonalak és a kapcsolódó beruházások kivitelezéséhez. A vasúti infrastruktúra fejlesztésének célja, hogy javítsák a városi és elővárosi közösségi közlekedés szolgáltatásait, továbbá jobb közlekedési feltételeket teremtsenek Budapest és az agglomeráció közötti utazáshoz. A fejlesztés során a vasútállomások és megállóhelyek környékén kerékpáros, továbbá autós parkolókat építenek ki, ezen kívül autóbuszmegállókat, buszfordulókat is kialakítanak.

A vasútvonalon naponta átlagosan 52 személyvonat közlekedik, és a vonatokon átlagban több mint 11 ezer utas utazik. A tervek szerint a beruházás részeként korszerűsítik a Rákospalota-Újpest – Veresegyház – Vác vasútvonal pályainfrastruktúráját is, többek között felújítják a vasúti pályát, a felsővezetéket, a biztosítóberendezést és a távközlési rendszert. A fejlesztés után a jelenlegi óránként 60 kilométer/órás sebesség egyes szakaszokon eléri majd a 80-100 kilométer/órát, így a menetidő Budapest és Vác között mintegy 20 perccel csökken. 
Az utasforgalmi helyeken korszerű, kényelmes, 160 méter hosszú, 55 centiméter magas, a modern járművek padlószintjével megegyező magasságú peronokat építenek. Az utasforgalmi létesítményeket akadálymentesítik, az utas-tájékoztatási rendszert modernizálják, a nagy forgalmú, balesetveszélyes szintbeli közúti-vasúti kereszteződéseket pedig átalakítják.
A fejlesztéshez szükséges engedélyezési terveken már dolgoznak a szakemberek. A tervezést a VITECO Kft. és a FŐMTERV Zrt. alkotta konzorcium nyerte el. A beruházás előkészítési munkálatait más projektekkel együtt végzik, amelyre mintegy 4,8 milliárd forint áll rendelkezésre, amelynek 15 százaléka hazai forrás, 85 százalékát pedig az európai strukturális alapokból finanszírozzák.2011-06-27 16:32:10
Vissza...


Nyelvek:
2012 mobilitási hét vége

BUDAPEST 2012

Közreműködők
Regisztráció
Partnereink
Hasznos linkek
Keress minket
Híreink
Főoldal
Mozgásban a város
Mozgásban a világ
További híreink
Céljaink
Az Európai Mobilitási Hét célja, története
Az Európai Mobilitási Díj
A Karta
Európai Mobilitás Hét Budapest
"Forgalmival a vasúton!"
Autómentes Andrássy Korzó
FIDELIO 2012
Sétálj! Nap
TeARTrum Fesztivál 2012
Terézváros Korzója
Tudta-e?
Város és blog
Rólunk
Kapcsolat
Regisztráció
Impresszum
Jogvédelmi nyilatkozat

Copyright © 2012 Konkam Stúdió - Minden jog fenntartva!