"Szeretnénk bringaváros lenni!"

Épül a kerékpárút és a gyalogossétány a Rákos-patak partján. Rákosmente Önkormányzata 31,8 millió forint értékben saját forrásból biztosítja a kerékpárút és gyalogos sétány közvilágításának kiépítését és pihenőpadok elhelyezését a kerékpárút mellé. A beruházás befejezési határideje szeptember 30. A következő években a Cinkotai úttól Kőbánya felé halad tovább a beruházás, ezért az őszi választásokat követően tárgyalásokat kezdeményeznek a szomszédos kerület önkormányzatával, hogy a nem is oly távoli jövőben Zugló és Angyalföld érintésével, kerékpárral biztonságosan el lehessen jutni majd egészen a Duna-partig.

Félúton, a Ferihegyi út Rákos-patak találkozásánál került sor a Rákos-patak mentén épülő kerékpárút projektindító rendezvényére augusztus 19-én, amelyre egy rövid túra után kerékpáron érkezett Riz Levente polgármester, országgyűlési képviselő, Megellai Orsolya, a Polgármesteri Hivatal EU Iroda vezetője, valamint számos önkormányzati képviselő, mint Derzbach Istvánné, Fenke Ferenc, Hrutka Zsolt, Piláth Károly, Rózsahegyi Péter és Ruthner György. A 3,6 kilométer hosszú, 3 méter széles kerékpárút és gyalogos sétány a Rákoscsaba utcánál kezdődik és a patak déli partján a Cinkotai útig halad, majd eléri a Pesti utat. A teljes beruházás közel 189 millió forintba kerül, amelyből 125,5 millió forint az Új Magyarország Fejlesztési Terv - KMOP-2.1.2-2009 Kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése című pályázatán elnyert összeg. Az önkormányzat 31,3 millió forintos önrészével kiegészítve ebből az összegből valósulnak meg a kerékpárút és sétány, a forgalomtechnikai munkálatok, a kerékpártárolók elhelyezése, a zöldfelület fejlesztés, valamint a vízelvezetés. Továbbá Rákosmente Önkormányzata 31,8 millió forint értékben saját forrásból biztosítja a kerékpárút és gyalogos sétány közvilágításának kiépítését és pihenőpadok elhelyezését a kerékpárút mellé. A beruházás befejezési határideje szeptember 30. A sajtótájékoztatón Riz Levente elmondta, városfejlesztési programjuknak megfelelően két és fél éve dolgoznak a beruházás előkészítésén. Elengedhetetlenül szükség volt a terület tulajdonosi helyzetének rendezésére, mára megvalósultak a szükséges kisajátítások, elkészíttették a terveket, jogerős építési engedélyt szereztek. A Rákoscsaba utca – Ferihegyi út közötti szakaszon a földmunkák után már a szegélyköveket is lerakták. A Ferihegyi út közelében még a csapadékcsatorna torkolatát is el kell készíteni, hiszen egy jövő évi fejlesztés során Rákoskeresztúr kertváros csapadékvize a kerékpárút alatt fog majd beömleni a Rákos-patakba. További terveiket illetően a polgármester hangsúlyozta, reményeik szerint a következő években a Cinkotai úttól Kőbánya felé halad tovább a beruházás, ezért az őszi választásokat követően tárgyalásokat kezdeményeznek a szomszédos kerület önkormányzatával, hogy a nem is oly távoli jövőben Zugló és Angyalföld érintésével, kerékpárral biztonságosan el lehessen jutni majd egészen a Duna-partig.

2011-ben elkészül a Pesti úti kerékpárút

Riz Levente szólt arról, hogy két másik sikeres EU-s pályázatnak köszönhetően jövő tavasszal megvalósul a Pesti úti kerékpárút kiépítése, egészen az 501. utcától a Kucorgó térig. A Rákos-patak mellett húzódó és a Pest úti kerékpárutat a Cinkotai útnál összekötik, így több mint 10 kilométeres egybefüggő kerékpárút-hálózat létesül a XVII. kerületben. – Szeretnénk bringaváros lenni, amely minden lehetőséget megad a kerékpárosoknak, hogy otthonosan, jól érezzék magukat Rákosmentén. A lehetőség arra is adott lesz, hogy a kerületi kerekezők ügyes-bajos dolgaik elintézése, bevásárlásaik során, vagy akár munkába járáshoz is igénybe vegyék a kerékpárhálózatot. Külön köszönettel tartozunk a Rákosmenti Kerékpáros Sportegyesületnek, valamint a Magyar Kerékpárosklub kelet-pesti szervezetének, akik észrevételeikkel, ötletekkel részt vettek a kerékpárút koncepciójának kialakításában. – hangsúlyozta a polgármester.

http://www.rakosmente.hu/hirhozo/arc/2010/hirhozo_201014_0909.pdf

Forrás: Hírhozó/Kili Tamás

 

Hasonló hírek:

http://www.rakosmente.hu/hirhozo/arc/2010/hirhozo_201011_0624.pdf

http://www.rakosmente.hu/hirhozo/arc/2010/hirhozo_201013_0819.pdf2010-11-05 13:27:53
Vissza...


Nyelvek:
2012 mobilitási hét vége

BUDAPEST 2012

Közreműködők
Regisztráció
Partnereink
Hasznos linkek
Keress minket
Híreink
Főoldal
Mozgásban a város
Mozgásban a világ
További híreink
Céljaink
Az Európai Mobilitási Hét célja, története
Az Európai Mobilitási Díj
A Karta
Európai Mobilitás Hét Budapest
"Forgalmival a vasúton!"
Autómentes Andrássy Korzó
FIDELIO 2012
Sétálj! Nap
TeARTrum Fesztivál 2012
Terézváros Korzója
Tudta-e?
Város és blog
Rólunk
Kapcsolat
Regisztráció
Impresszum
Jogvédelmi nyilatkozat

Copyright © 2012 Konkam Stúdió - Minden jog fenntartva!