KORSZERŰ MAGYAR BUSZOK A MOBILITÁSI HÉT ZÁRÓNAPJÁN

Sajtóanyag - 2010. szeptember 22.

„ Közlekedj okosabban, élj egészségesebben!” volt az idei Európai Mobilitási Hét jelmondata. Erre fókuszált valamennyi eseménynap Budapesten szeptember 16-22 között. A Hét utolsó napján az autóforgalomtól elzárt Szent István körúton korszerű, környezetkímélő, hazai gyártású autóbuszokkal ismerkedhettek a fővárosiak.

 Az Európai Mobilitási hét egyik záróeseményeként, az Európai Autómentes Napon a forgalom elől lezárt Szent István körúton mutatták be városi és elővárosi autóbuszaikat a magyar buszgyártók, a VEKE, a közösségi közlekedés népszerűsítésében élen járó Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület kezdeményezésére.

A közösségi közlekedés népszerűségét aláássa az elavult autóbuszpark, amelynek cseréjére szükség lenne szinte azonnal. A magyar járműgyártók ezzel a bemutatóval is szeretnék demonstrálni, hogy képesek az európai színvonalnak megfelelő kocsikat készíteni, és az egykor nagysorozatú buszgyártásra berendezkedett magyar háttéripar is kezd talpra állni. A közösségi közlekedés járműbeszerzéseit közpénzből finanszírozzák, ezért a nemzetgazdaság számára nem elhanyagolható körülmény, hogy hazai gyártású jármű vásárlásakor a vételár jelentős része visszakerül a költségvetésbe, az iparág pedig magyar családok százainak, ha nem ezreinek nyújthat biztos megélhetést. A gyártók elmondták, ha egyenlő versenyfeltételeket kapnak, képesek megfelelni a feladatnak.

A Mobilitási Hét fő feladata, hogy felhívja a figyelmet környezetünk fenntarthatóságára, melynek egyik fontos eleme, hogy bemutassuk, nagyvárosainkban autó nélkül is lehet, sőt úgy érdemes közlekedni, egyben környezetünket is óvni. A bemutatásra kerülő autóbuszok is ezt a célt szolgálják. Mindegyikőjük a legkorszerűbb Euro 5-ös normájú motorral rendelkezik, de látható már a nem is olyan távoli jövő is, amikor a teljesen tiszta üzemű, elektromos hajtású járműveké lesz a főszerep a közösségi közlekedés kiszolgálásában. Ezekből is bemutatkozott kettőt, egy trolibusz és egy akkumulátoros busz, amelynek már áramszedője sincs.

 Az idén is sikeresen zárult Európai Mobilitási Hét nyitó napja a hagyományokhoz híven a közösségi közlekedést helyezte előtérbe. A reggeli „eljutási versenyben” a sínen közlekedők bizonyultak gyorsabbnak, és még a kerékpárosok csapat is megelőzte az autóval induló versenyzőt. Rákosmentéről 48 perc alatt érkeztek a Főpolgármesteri Hivatalba a vasúton és metróval utazók, 55 perc alatt tették meg a távot a kerékpárosok, 5 perccel megelőzve az autóst.

A hét második napján Budapest bővülő gyalogos utca hálózatának újabb tagját, a Baross utca Kálvin téri torkolatánál kialakított sétateret vették birtokukba az esős idő ellenére is az arra járók. Józsefváros és Belváros-Lipótváros polgármestere kézfogással szimbolizálta a két kerület egyre hosszabbodó gyalogos utcáinak találkozását a Kálvin térnél.

Szeptember 18-19-én, az autómentes hétvégén, a hagyományos, immár IX. Autómentes  Andrássy Korzón megint százezrek sétáltak és szívták a tiszta levegőt. Késő estig  élvezték az utcára kitelepült fővárosi színházak színes előadásait az Évadnyitó Színházi Fesztiválon. Kipróbálhatták,  milyen zajtalanul halad a Toyota Plug-in Prius, árammal hajtott személyautó. A gyerekeket Öko-játszóház, mini-elektromosautópálya, bringasuli várta. Akik elfáradtak a hosszas korzózásban, megpihenhettek az aszfaltra terített zöld gyepen.

A városi közlekedés alternatívái és a korszerű közlekedési technikák kerületek terítékre az Európai  Mobilitási Hét Szakmai Kerekasztalán. A kerekasztal beszélgetés témái: „A közösségi közlekedés alternatívái”, „Kerékpáros Budapest”, „Ésszerű városi autóhasználat”, „Gyalogosok városa” - körképet adtak a budapesti közlekedés helyzetéről és arról, mi folytatható a jelen programjaiból. Ezen a napon szakemberek beszámoltak többek között a környezetbarát anyagokból készülő, színes burkolatú utak megjelenéséről a fővárosban és a nulla emissziójú, elektromos hibrid hajtású autó előnyeiről.

AZ Ésszerű Városi Autózás Napján „Alternatív Autó Show” mutatta be a Nyugati téren a nem is olyan távoli jövő „zöld autóit”. A sűrített földgázzal hajtott autónak kisebb a károsanyag kibocsátása, mint a benzinnel, dízellel hajtottnak. Az Elektromos Művek képviselője ünnepélyesen csatlakoztatta a hálózati töltőre az első Plug-in Hybrid Priust, amelynek akkumulátorát otthon lehet már tölteni.

 A Napot a kerékpárosok Critical Mass felvonulása zárja, akik a Nagykörúton hídtól-hídig bringáznak a városi kerékpározás érdekében demonstrálva.

 Az Európai Mobilitási Hét a személyautózással szemben ismét reális alternatívákat mutatott meg a budapestieknek, hogyan közlekedhetnek okosabban, élhetnek egészségesebben.   

 

A sajtó számára további információ:

BFFH Sajtóiroda: 327-1071

Kovács László: 70/211-53532010-09-23 10:57:55
Vissza...


Nyelvek:
2012 mobilitási hét vége

BUDAPEST 2012

Közreműködők
Regisztráció
Partnereink
Hasznos linkek
Keress minket
Híreink
Főoldal
Mozgásban a város
Mozgásban a világ
További híreink
Céljaink
Az Európai Mobilitási Hét célja, története
Az Európai Mobilitási Díj
A Karta
Európai Mobilitás Hét Budapest
"Forgalmival a vasúton!"
Autómentes Andrássy Korzó
FIDELIO 2012
Sétálj! Nap
TeARTrum Fesztivál 2012
Terézváros Korzója
Tudta-e?
Város és blog
Rólunk
Kapcsolat
Regisztráció
Impresszum
Jogvédelmi nyilatkozat

Copyright © 2012 Konkam Stúdió - Minden jog fenntartva!