BUDAPEST ISMÉT KÖZÉPDÖNTŐS - BOLOGNA, ZÁGRÁB ÉS LARNAKA VERSENGÉSBEN AZ EURÓPAI MOBILITÁSI HÉT DÍJ 2011. ÉVI DÍJÁÉRT!

2011. szeptember 16-22. között rekordszámú, 2268 európai település vett részt az Európai Mobilitási Hét (EMH) tizedszer megrendezett éves eseményén, amelynek keretében a fenntartható városi közlekedés elősegítésére rendezett számtalan programra hívták meg lakosaikat.

A 2011. év kampánytémája, az „Alternatív közlekedés” a forráshatékony közlekedési rendszerek felé haladást kívánja elősegíteni a tiszta, üzemanyag-takarékos üzemmódok és az emberi erővel megtett utazások támogatásával. Valamennyi résztvevő helyhatóság, amely megfelelet az Európai Mobilitási Hét Kartájában megszabott feltételeknek, meghívást kapott az Európai Mobilitási Hét 2011. évi díjáért folyó versenyre.

 

Az Európai Mobilitási Hét Díja azokat a városokat illeti meg, amelyek a leghatékonyabb, leginkább újító szellemű kampányt szervezték a 2011. évi EMH alkalmával az adott évre meghirdetett témához kpcsolódó tevékenységek minőségére és a végrehajtott maradandó intézkedések skálájára figyelemmel. A győztes várost közlekedési szakemberekből álló független zsűri választotta ki, akik 22 pályázat elbírálása után azt a 10 helyhatóságot nevezték a középdöntőbe, amelyek megítélésük szerint kimagasló teljesítményt nyújtottak a 2011. évi EMH folyamán. A 2011. évi díjért folyó küzdelem döntőjébe Bologna (Olaszország), Larnaka (Ciprus) és Zágráb (Horvátország) jutott.

 

Értékelésük során a zsűri tagjai nagy figyelmet szenteltek annak, milyen mértékben vettek részt a pályázók az EMH előkészítésében és megszervezésében, mennyire építették be a megadott témát kampánytevékenységeikbe, és mennyire volt átfogó az események, egyes tevékenységek és a maradantó közlekedéspolitikai intézkedések végrehatása. A zsűri figyelembe vette a pályázók rendelkezésére álló költségvetéséhez képest tett erőfeszítéseit.

 

A középdöntőbe jutott városok:

Bologna, Olaszország - DÖNTŐS

Budapest, Magyarország

Gävle, Svédország

Labin, Horvátország

Larnaka, Ciprus - DÖNTŐS

Léon, Spanyolország

Murcia, Spanyolország

Östersund, Svédország

Skopje, Macedónia

Zágráb, Horvátország – DÖNTŐS

 

A győztes várost Potočnik és Kallas biztos urak hivatalos ünnepség keretében 2012. március 5-én a Brüsszeli Hangszermúzeumban jelentik be, a médiaérdeklődés felkeltéséről, a marketingeszközök hatékony használatáról, interjúkészítési és médiatechnikákról a Mobilitási Hét nemzeti és helyi koordinátorai részére tartandó kétnapos oktatás folyamán.

 

Háttérinformációk:

 

Az Európai Mobilitási Hét (EMH) az Európai Bizottság kezdeményezése, amelyet két európai városhálózatból, az EUROCITIES és az ICLEI (Helyi Önkormányzatok a Fenntarthatóságért), valamint a REC (Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ) szervezetéből álló konzorcium hangol össze az Európai Bizottság (Környezetvédelmi és Közlekedési Főigazgatóságának) támogatásával. Az Európai Mobilitási Hét 2002-ben indult azzal a céllal, hogy a polgárokat utazási szokásaik megváltoztatására ösztönözze és elmozdulást érjen el a fenntarthatóbb közlekedési módok felé. Szeptember 16-22 között a helyhatóságok Európa szerte, sőt azon túl is, programokat szerveznek, és olyan maradandó intézkedéseket indítanak útjukra, amelyek a Hét elteltével is érvényben maradnak.

 

Partnerek:

EUROCITIES

ICLEI - Helyi Önkormányzatok a Fenntarthatóságért

REC – Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ

 

Budapest ismét középdöntős

Az EMH 2008. évi díjának győzteseként Budapest úgy döntött, hogy a városi közlekedést javító újításokkal gazdagítja az Európai Mobilitási Hét 2011. évi rendezvénysorozatát. Az utcai kiállítást és az előadótermet zöld technológiákkal és ötletes városi közlekedési tervekkel töltötték meg, a rendezvény sikere az önkormányzat, különféle magánvállalkozások, a helyi egyetem, művészek és nonprofit szervezetek gyümölcsöző együttműködésének volt köszönhető. Ezen kívül a 2011. évi EMH során a döntéshozók egy új villamosvonalra és kerékpáros közúti hálózatra vonatkozó egyezményeket írtak alá. Ezeket az infrastrukturális beruházásokat a közösségi közlekedést használók számára készült BKV útvonaltervező egészítik majd ki.

 

Európai Mobilitási Hét, Sajtóközlemény – Brüsszel, 2012. január2012-09-08 13:50:49
Vissza...


Nyelvek:
2012 mobilitási hét vége

BUDAPEST 2012

Közreműködők
Regisztráció
Partnereink
Hasznos linkek
Keress minket
Híreink
Főoldal
Mozgásban a város
Mozgásban a világ
További híreink
Céljaink
Az Európai Mobilitási Hét célja, története
Az Európai Mobilitási Díj
A Karta
Európai Mobilitás Hét Budapest
"Forgalmival a vasúton!"
Autómentes Andrássy Korzó
FIDELIO 2012
Sétálj! Nap
TeARTrum Fesztivál 2012
Terézváros Korzója
Tudta-e?
Város és blog
Rólunk
Kapcsolat
Regisztráció
Impresszum
Jogvédelmi nyilatkozat

Copyright © 2012 Konkam Stúdió - Minden jog fenntartva!