Budapest Főváros elismerést kapott az Európai Mobilitási Hét kiemelkedő szervezéséért

Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár köszöntötte az Európai Mobilitási Hét minden korábbinál sikeresebb 2011-es hazai eseménysorozatának legkiválóbb közreműködőit 2011. december 14-én, Budapesten. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a program magyarországi koordinátoraként Budapest Főváros és 16 további önkormányzat és 5 helyi szervező munkáját ismerte el oklevelekkel és tárgyjutalmakkal.

Völner Pál a rendezvénysorozat záró konferenciáján kifejtette: a szaktárca az Európai Mobilitási Hét előkészítésének azzal az ambícióval látott neki, hogy az idei, tízedik kampányt minden eddiginél sikeresebbé teszi. A minisztérium arra törekedett, hogy minél több önkormányzat szervezzen programokat a „Közlekedj ÖKOsan!” jelmondat szellemében. A helyhatóságokkal együttműködve sikerült felülmúlni az elmúlt év rekordját: a tavalyi 96 önkormányzat után 2011-ben 105 település csatlakozott a kezdeményezéshezhangsúlyozta az államtitkár.

A sokáig dobogós Magyarország Ausztria, Spanyolország és a jól hajrázó Lengyelország után a negyedik legjobb teljesítményt nyújtotta, a résztvevő önkormányzatok számában megelőzve mások mellett Franciaországot, Svédországot és Olaszországot is. A rendezvénysorozat nemzetközi honlapján 43 országból több mint 2200 település csatlakozott a kezdeményezéshez, köztük argentin, brazil és japán városok is.
 
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ezúttal is szakmai kommunikációval, promóciós anyagokkal támogatta az önkormányzatok munkáját. A tárca saját programokkal is népszerűsítette a kezdeményezést, egyebek mellett a Liszt Ferenc Nemzetközi Kerékpártúrával, a Közúti Közlekedési Környezetvédelmi Akcióval vagy a hagyományos rajz-, fotó- és kreatív pályázattal.
 
Budapest Főváros 2002 óta rendezi meg az Autómentes napot és az Európai Mobilitási Hetet. 2011 szeptember 17-18-án az Autómentes Hétvége az Andrássy Korzón az azonos időben megrendezett Nemzeti Vágta és a Lánchídra szervezett Tudományok Hídja gazdag programkínálatával összesen mintegy 450 ezer látogatót vonzott, így a legnagyobb látogatottságú hazai fesztivállá vált. A látogatók sétálva  ismerkedhettek a fenntartható mobilitás üzeneteivel, a főváros új városüzemeltetési modelljével a BKK és a BVK Holding Közszolgáltató Korzóján, alternatív járművekkel az Energia 2.0 Futamon és a Kerékváros Korzón, hazai turisztikai kínálattal a Főszezon kiállításon és színházi programokkal a szezonnyitó TeARTrum Fesztiválon.  Miután két napig nem jártak az autók Budapest e részén, a főváros levegőjének légszennyezettségében több időpontban 30-40-50 százalékos csökkenést mutattak ki. 
 
A rendezvény ideje alatt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium standjánál kétezren töltöttek ki KRESZ vagy környezetvédelmi tesztet, a Vöröskereszt sátrában pedig több mint 180-an adtak vért. 2011-ben az Új Széchenyi Terv támogatásával valósult meg a NFM rendezvénye a fővárosi Autómentes Hétvégén. 
 
Völner Pál a „legjobb szervező önkormányzat” elismeréssel Budapest Főváros, továbbá Dévaványa, Győr, Szarvas és Veszprém helyhatóságainak adott át oklevelet. Legszorgosabb helyi szervezőként az oklevél mellett kerékpárt vehetett át Kovács László, a főváros által megbízott Konkam Stúdió vezetője, a rendezvénysorozat főrendezője, valamint  Havran-Tóth Bernadett (Komárom), Király Gábor (Kiskunhalas), Sándorné Vincze Viktória (Szentendre) és Szabóné Széles Erzsébet (Vásárosnamény).
(fotó: Szigeti Tamás, NFM)


2012-09-08 13:47:14
Vissza...


Nyelvek:
2012 mobilitási hét vége

BUDAPEST 2012

Közreműködők
Regisztráció
Partnereink
Hasznos linkek
Keress minket
Híreink
Főoldal
Mozgásban a város
Mozgásban a világ
További híreink
Céljaink
Az Európai Mobilitási Hét célja, története
Az Európai Mobilitási Díj
A Karta
Európai Mobilitás Hét Budapest
"Forgalmival a vasúton!"
Autómentes Andrássy Korzó
FIDELIO 2012
Sétálj! Nap
TeARTrum Fesztivál 2012
Terézváros Korzója
Tudta-e?
Város és blog
Rólunk
Kapcsolat
Regisztráció
Impresszum
Jogvédelmi nyilatkozat

Copyright © 2012 Konkam Stúdió - Minden jog fenntartva!