Százezrek korzóztak az Andrássy úton a hétvégén

Töretlen az Autómentes Hétvége népszerűsége. Az Európai Mobilitási Hét legnagyobb eseményén újra százezrek vették birtokba a Korzóvá alakított Andrássy utat, amelyen most színház, tánc, zene és az élhetőbb nagyváros minden kelléke fokozta a hangulatot, miközben az autók nélküli sétálóutca levegője a mérések szerint nagyságrendekkel tisztább volt, mint egyébként.

A jubileumi, X. Európai Mobilitási Hét Autómentes Hétvégéje talán minden eddiginél több
embert csábított az Andrássy Korzóra. Budapest legszebb sugárútja teljes hosszában a gyalogosoké és a kerékpárosoké volt a hétvégén, sőt a Főszezon kiállításával a Nemzet Főutcájává változott. A kétnapos program első napján ráadásul a Lánchídon tartott Tudományok Napja és a Hősök terén rendezett Nemzeti Vágta miatt minden eddiginél hosszabb autómentes sétatér alakult ki Budapest belvárosában
 
Ráadásul töredékére esett vissza a levegő szennyezettsége a belvárosnak ennek a pontján, miután két napig nem jártak ott az autók. A nitrogén-oxidok koncentrációja negyedére, a szállópor mennyisége a harmadára csökkent a forgalommentes időszak végéreáll a méréséket végző KVI-Plusz Kft összesítésében.
 
A program minden eddiginél gazdagabb volt. A korzózók a TeARTrum fesztivál színpada előtt, és az Andrássy út több pontján is rácsodálkozhattak a hagyományos és alternatív színházak programjaira. A sétálók közé vegyült színészek helyenként meglepő produkciókkal gyakran a nézőket is az előadás részévé tették. 
 
A bringások külön korzót kaptak az idei rendezvényen, ahol kezdőknek és haladóknak, de a magukat profi kerékpárosnak tartók is találhattak újdonságot. A bicikliseknek pályákat építettek, ahol összemérhették a technikai tudásukat, de oktató, a KRESZ fogalmait megismertető, sőt az érdekvédelemről szóló programokon is részt vehettek.
 
A Duna Korzóra látogató sokaság valóban szinte folyóként özönlötte el az Andrássy utat.. A Duna nyomvonalán haladó, Budapest vízi főutcáját szimbolizáló, a fővárosi hidakat és a Margitszigetet is megjelenítő szakaszon akár zöld gyepre is heveredhettek az arra járók - mindezt az Andrássy út közepén. Sikeresek voltak a magától lebomló PLA palackból épített Hajószínpad programjai is. A magyar találmány sikerét az a több száz gyerek is jelzi, aki a színpad melletti játszóházban ismerkedett a környezetbarát palackkal.
 
Terézváros külön is képviselte saját kerületét. A Kodály köröndön felállított játszóhajóban és a zöldített környezetben számos család találta meg az ideális hétvégi programot az autóktól mentes Andrássy úton. 
 
Bár a hétvégét Autómentesnek keresztelték a szervezők, mégis voltak autók az Andrássy Korzón. Az Energia 2.0 futamon ugyanis bemutatkoztak, sőt versenyeztek is a legújabb technológiával épített alternatív hajtású járművek. A korzózók egészségére ezeknek az autóknak nem volt hatása, hiszen a villannyal vagy napenergiával hajtott modellek káros anyag kibocsátása akár zéró is lehet. 
 
Kulturális programok és alternatív hajtású járművek mellett a BKK, a BKV és a fővárosi közszolgáltatók valamennyi szervezete, valamint a környezetvédelem mellett elkötelezett civil szervezetek energiatakarékossággal és újrahasznosítással kapcsolatos programokkal, tanácsadással és zöld közterülettel várták a látogatókat a Közszolgáltató Korzón és a Civil Korzón.
 
Az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Hétvége célja idén is az volt, hogy a személygépkocsi-használattal szemben alternatívát jelentő városi közlekedési módokra hívja fel a figyelmet. Bemutatni, hogy miként csökkenthető a városban kialakuló zsúfoltság, mérsékelhető a zajterhelés, javítható a levegő minősége - ráadásul arra is tippeket ad, hogy az autóktól felszabaduló köztereket hogyan lehet tartalommal megtölteni. 
 
Aki a hétvégén kilátogatott az Andrássy Korzóra, amellett, hogy rengeteg élménnyel gazdagodott, talán a városi közlekedés jelenlegi helyzetén is elgondolkodott. Az Autómentes Hétvége ugyanis megmutatta, hogy az utcákat, tereket lehet méltányosabban használni, figyelembe véve a gyalogosok, kerékpárosok és a közösségi közlekedés igényeit.


2012-09-08 13:50:03
Vissza...


Nyelvek:
2012 mobilitási hét vége

BUDAPEST 2012

Közreműködők
Regisztráció
Partnereink
Hasznos linkek
Keress minket
Híreink
Főoldal
Mozgásban a város
Mozgásban a világ
További híreink
Céljaink
Az Európai Mobilitási Hét célja, története
Az Európai Mobilitási Díj
A Karta
Európai Mobilitás Hét Budapest
"Forgalmival a vasúton!"
Autómentes Andrássy Korzó
FIDELIO 2012
Sétálj! Nap
TeARTrum Fesztivál 2012
Terézváros Korzója
Tudta-e?
Város és blog
Rólunk
Kapcsolat
Regisztráció
Impresszum
Jogvédelmi nyilatkozat

Copyright © 2012 Konkam Stúdió - Minden jog fenntartva!