Kedvezményes parkolás a föld alatt a Mobilitási Héten

A Magyar Parkolási Szövetség az Európai Mobilitási Hét keretében Garázsok Napja címmel szeptember 19-én, hétfőn promóciót szervez a közterületen kívüli parkolás népszerűsítése érdekében. A hagyományteremtő kezdeményezés célja hasonló a Torkos csütörtökhöz és a Múzeumok éjszakájához: a Garázsok Napján egy napig (50% kedvezménnyel lehet igénybe venni az akcióhoz csatlakozott parkolóházak, mélygarázsok szolgáltatásait. Egyes garázsok tovább is mentek: az egész Európai Mobilitási Héten 50% kedvezménnyel üzemelnek.

 

 
Budapesten továbbra is komoly problémákat okoz a parkolás. Ennek a problémának a gyökere, hogy a közterületen nincs elegendő hely a gépjárművek kényelmes tárolására. Ezt a problémát végérvényesen csak parkolóházak és mélygarázsok építésével lehet megoldani. Ehhez azonban fokozni kell a meglévő garázsok kihasználtságát, hogy a garázscélú befektetések jövedelmezővé váljanak és egyre több ingatlanfejlesztő lásson perspektívát a közcélú garázsok építésében és üzemeltetésében.
 
Parkolási létesítmények építésénél általában kimaradvagy nagyon minimális – a marketingre és reklámozásra fordítható költségkeret. A reklám és médiapiacon egy 2-300 férőhelyes garázs önmaga egyedül szinte képtelen olyan értékű megjelenést vásárolni, ami ahhoz lenne szükséges, hogy a kihasználtság folyamatosan magas legyen. A Garázsok Napja tömöríteni igyekszik a garázsok reklám és marketing törekvéseit tulajdonosi körtől és üzemeltetőtől függetlenül, az AKCIÓ célja, hogy minél többen ismerjék meg és vegyék igénybe a budapesti parkolóházak és mélygarázsok szolgáltatásait. 
 
A parkolás valójában nem volt előre tervezve, az elmúlt 100 évben fokozatosan alakultak ki az autótárolási szokások, a lakosság sok esetben saját parkoló hiányában az utcán kényszerül tárolni autóját. A Tudatos parkolás lényege, hogy az autós először tájékozódik és utána parkol. A felszíni parkolóhelyeket főleg rövid ügyintézési célú várakozásra kellene használni, míg a hosszabb pl. munkaidő alatti parkolásra inkább a garázsokat P+R parkolókat kell igénybe venni. A lakossági gépkocsi tárolás megoldására is inkább a közterületen kívüli parkolóhelyek építése jelenti a kiutat.
 
A közterületi parkolás gazdasági hatásait több európai országban is elemezték már. Az eredmények azt mutatják, hogy a közterületi gépjárműtárolás nagy terheket ró a társadalomra:
A szabad parkolóhelyeket kereső autók, majd a parkolási manőverek blokkolják, feltartják a forgalmat.
A parkolóhelyet keresgélő autók feleslegesen bocsátanak ki káros anyagokat.
A lejárt parkolójegyek konfliktushelyzeteket, felesleges stresszt okoznak.
Az autóból ki-beszállás növeli a balesetek kockázatát.
Nem tervezhető előre, hogy a parkolásnál lesz-e elegendő parkolóhely.
Területenként változhatnak a különféle szabályok.
 
Ezekkel szemben a garázsban parkolás környezetbarátabb, össztársadalmi szinten olcsóbb és jobb alternatíva:
Az autók a közterületen kívül parkolnak a kiinduló és a célállomásukon is.
Az utca közlekedésre van fenntartva és használva.
Kevesebb károsanyag kibocsátás.
Kevesebb baleset.
Magasabb vagyonbiztonsági szint - korrekt árak. 
Nincs utcai parkolóhely keresésre fordított idő és energia.
A történelmi városmagok az autók előtti korokban épültek, így értékes tereket tartalmaznak.
 
A Magyar Parkolási Szövetség reményei szerint amennyiben sikerül elérni, hogy a jelenleg meglévő parkolóház és mélygarázs infrastruktúra magas kihasználtsággal működjön, akkor megteremtődnek a gazdasági feltételei annak, hogy az ingatlanfejlesztő cégek a irodaház, bevásárlóközpont és lakópark  fejlesztések után végre garázsokat is elkezdjenek építeni.
 
A Garázsok Napja akcióban résztvevő parkolóházak és mélygarázsok aktuális listája a parkonet.com – Parkolási adatbázis és médiaportálon www.parkonet.com/mobilitas, valamint a Magyar Parkolási Szövetség weboldalán www.hungaropark.hu, érhetők el.


2011-09-23 12:15:39
Vissza...


Nyelvek:
2012 mobilitási hét vége

BUDAPEST 2012

Közreműködők
Regisztráció
Partnereink
Hasznos linkek
Keress minket
Híreink
Főoldal
Mozgásban a város
Mozgásban a világ
További híreink
Céljaink
Az Európai Mobilitási Hét célja, története
Az Európai Mobilitási Díj
A Karta
Európai Mobilitás Hét Budapest
"Forgalmival a vasúton!"
Autómentes Andrássy Korzó
FIDELIO 2012
Sétálj! Nap
TeARTrum Fesztivál 2012
Terézváros Korzója
Tudta-e?
Város és blog
Rólunk
Kapcsolat
Regisztráció
Impresszum
Jogvédelmi nyilatkozat

Copyright © 2012 Konkam Stúdió - Minden jog fenntartva!