Garázsok Napja sajtóközlemény

Közösségformáló lépés a tudatos parkolás felé

 

A Magyar Parkolási Szövetség az Európai Mobilitási Hét keretében Garázsok Napja címmel 2011. Szeptember 19-én hétfőn promóciót szervez a közterületen kívüli parkolás népszerűsítése érdekében. A hagyományteremtő kezdeményezés célja hasonló a Torkos csütörtökhöz és a Múzeumok éjszakájához: a Garázsok Napján egy napig (50% kedvezménnyel lehet igénybe venni az akcióhoz csatlakozott parkolóházak, mélygarázsok szolgáltatásait. Egyes garázsok tovább is mentek: az egész Európai Mobilitási Héten 50% kedvezménnyel üzemelnek.

 
Budapesten továbbra is komoly problémákat okoz a parkolás. Ennek a problémának a gyökere, hogy a közterületen nincs elegendő hely a gépjárművek kényelmes tárolására. Ezt a problémát végérvényesen csak parkolóházak és mélygarázsok építésével lehet megoldani. Ehhez azonban fokozni kell a meglévő garázsok kihasználtságát, hogy a garázscélú befektetések jövedelmezővé váljanak és egyre több ingatlanfejlesztő lásson perspektívát a közcélú garázsok építésében és üzemeltetésében.
 
Parkolási létesítmények építésénél általában kimarad – vagy nagyon minimális – a marketingre és reklámozásra fordítható költségkeret. A reklám és médiapiacon egy 2-300 férőhelyes garázs önmaga egyedül szinte képtelen olyan értékű megjelenést vásárolni, ami ahhoz lenne szükséges, hogy a kihasználtság folyamatosan magas legyen. A Garázsok Napja tömöríteni igyekszik a garázsok reklám és marketing törekvéseit tulajdonosi körtől és üzemeltetőtől függetlenül, az AKCIÓ célja, hogy minél többen ismerjék meg és vegyék igénybe a budapesti parkolóházak és mélygarázsok szolgáltatásait
 
A parkolás valójában nem volt előre tervezve, az elmúlt 100 évben fokozatosan alakultak ki az autótárolási szokások, a lakosság sok esetben saját parkoló hiányában az utcán kényszerül tárolni autóját. A Tudatos parkolás lényege, hogy az autós először tájékozódik és utána parkol. A felszíni parkolóhelyeket főleg rövid ügyintézési célú várakozásra kellene használni, míg a hosszabb pl. munkaidő alatti parkolásra inkább a garázsokat P+R parkolókat kell igénybe venni. A lakossági gépkocsi tárolás megoldására is inkább a közterületen kívüli parkolóhelyek építése jelenti a kiutat.
 
A közterületi parkolás gazdasági hatásait több európai országban is elemezték már. Az eredmények azt mutatják, hogy a közterületi gépjárműtárolás nagy terheket ró a társadalomra:
A szabad parkolóhelyeket kereső autók, majd a parkolási manőverek blokkolják, feltartják a forgalmat.
A parkolóhelyet keresgélő autók feleslegesen bocsátanak ki káros anyagokat.
A lejárt parkolójegyek konfliktushelyzeteket, felesleges stresszt okoznak.
Az autóból ki-beszállás növeli a balesetek kockázatát.
Nem tervezhető előre, hogy a parkolásnál lesz-e elegendő parkolóhely.
Területenként változhatnak a különféle szabályok.
Ezekkel szemben a garázsban parkolás környezetbarátabb, össztársadalmi szinten olcsóbb és jobb alternatíva:
Az autók a közterületen kívül parkolnak a kiinduló és a célállomásukon is.
Az utca közlekedésre van fenntartva és használva.
Kevesebb károsanyag kibocsátás.
Kevesebb baleset.
Magasabb vagyonbiztonsági szint - korrekt árak. 
Nincs utcai parkolóhely keresésre fordított idő és energia.
A történelmi városmagok az autók előtti korokban épültek, így értékes tereket tartalmaznak.
 
A Magyar Parkolási Szövetség reményei szerint amennyiben sikerül elérni, hogy a jelenleg meglévő parkolóház és mélygarázs infrastruktúra magas kihasználtsággal működjön, akkor megteremtődnek a gazdasági feltételei annak, hogy az ingatlanfejlesztő cégek a irodaház, bevásárlóközpont és lakópark  fejlesztések után végre garázsokat is elkezdjenek építeni.
 
A Garázsok Napja akcióban résztvevő parkolóházak és mélygarázsok aktuális listája a parkonet.com – Parkolási adatbázis és médiaportálon www.parkonet.com/mobilitas, valamint a Magyar Parkolási Szövetség weboldalán www.hungaropark.hu, érhetők el.
 
 
 
Amennyiben módjukban áll, kérjük, tájékoztassák olvasóikat / nézőiket / hallgatóikat 
a Garázsok Napjáról. Nagyon köszönjük!
 
További információ:
 
HUNGAROPARK
Magyar Parkolási Szövetség
1054 Budapest, Akadémia utca 1.
Tel: + 36 1 317-4416
Fax: +36 1 700-2096
WEB: www.hungaropark.hu
Kocsis F. Árpád
Titkár
E-mail: info@hungaropark.hu
Telefon: +36(30)250-2800
 
 
 
Magyar Parkolási Szövetség
Az országos hálózattal rendelkező szervezet naprakész információkat közvetít a Budapesten és az ország városaiban működő üzemeltető, tervező, gyártó, és forgalmazó szervezetek között. Támogatást nyújt a parkolási és garázspiac különféle szegmenseiben (városi, irodai, kereskedelmi, P+R, kórházi/intézményi, repülőtéri, hotel, stb.) működő parkoló- és garázsüzemeltető cégeknek. A Szövetség emellett közreműködik az önkormányzati döntéshozatal és a jogalkotás különféle fázisaiban a városi parkolás-politika kialakításában.
A Hungaropark megalakulása óta az Európai Parkolási Szövetség (EPA) tagja, ami a szakmai koordinációs, előkészítő és véleményező munkát, valamint a határokon átívelő szakmai együttműködéseket nagy-mértékben segíti. A magyar szakemberek egyenrangú partnerként vesznek részt az EU parkolással kapcsolatos stratégiai döntéseinek előkészítésében, önálló parkolási berendezések, megoldások kifejlesztésében vagy akár világcégek informatikai rendszerének kidolgozásában.
www.hungaropark.hu
 
Parkonet.com
Parkolási információs médiaportál és adatbázis. A portál kizárólagos információkat, híreket közöl a magyarországi és külföldi parkolási iparágról, cégekről, különféle technológiai megoldásokról, zöld-parkolásról. A hírek mellett az oldalon Videótár is található. Elektronikus Parkolási Díjtérkép alkalmazás segítségével az Interneten is megtekinthetők a budapesti és vidéki parkolási zónák és díjak. A Parkoló adatbázis számos parkolóház és mélygarázs adatait tartalmazza. 2010-ben Év honlapja díjat nyert.
www.parkonet.com


2011-10-20 16:36:54
Vissza...


Nyelvek:
2012 mobilitási hét vége

BUDAPEST 2012

Közreműködők
Regisztráció
Partnereink
Hasznos linkek
Keress minket
Híreink
Főoldal
Mozgásban a város
Mozgásban a világ
További híreink
Céljaink
Az Európai Mobilitási Hét célja, története
Az Európai Mobilitási Díj
A Karta
Európai Mobilitás Hét Budapest
"Forgalmival a vasúton!"
Autómentes Andrássy Korzó
FIDELIO 2012
Sétálj! Nap
TeARTrum Fesztivál 2012
Terézváros Korzója
Tudta-e?
Város és blog
Rólunk
Kapcsolat
Regisztráció
Impresszum
Jogvédelmi nyilatkozat

Copyright © 2012 Konkam Stúdió - Minden jog fenntartva!