AZ EURÓPAI MOBILITÁSI HÉT TÉMANAPJAI – SAJTÓANYAG

A szeptember 16-án induló Mobilitási Hét a fenntartható közlekedésre, az autók helyett emberekkel teli belvárosi utakra, a füst helyett élő, lélegző kultúra köztéri létjogosultságára hívja fel a figyelmet. Fenntartható mobilitás, kisebb ökolábnyom, jobb minőségű élet. Ez mind megtalálható lesz a hét programjai között.

 

Az Európai Mobilitás Hete a világon a legszélesebb körben szervezett mozgalom. Célja, hogy megmutassa, hogy a fenntartható mobilitás milyen fontos a jelen és a jövő generációinak. Az Európai Mobilitási Hét megmutatja, hogy milyen egy autók helyett emberekkel teli belváros, miként lehet füst helyett élő, lélegző kultúrát teremteni a városok közösségi terein. Fenntartható mobilitás, alternatív közlekedés, kisebb ökolábnyom, jobb minőségű életennek előnyeit, szépségét és nem utolsó sorban hasznát mutatjuk meg szeptember 16 és 22 között, idén tizedik alkalommal. Az Európai Mobilitási Hét minden évben más és más kulcsfontosságú témára összpontosít, idén ez a „Közlekedj ÖKOsan! – Alternatív mobilitás” lesz.

 

szeptember 16. péntek

A KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS NAPJA

„Városi közlekedési verseny”

A hétnapos sorozat nyitányaként - immár hagyományosan - próbára tesszük a közösségi közlekedést, az alternatív mobilitás eszközeit a személyautókkal szemben. Szeptember 16-ára városi közlekedési versenyt hirdettünk, amelyben három csapat (tömegközlekedők, kerékpárosok és autósok) tagjai kapják feladatul, hogy a városban megadott pontokat érintve, ügyeket intézve célba jussanak, és kiderüljön: Metróval, villamossal, busszal, vonattalbringával vagy autóval lehet-e gyorsabban körbejárni Budapestet?

 

szeptember 17-18. szombat-vasárnap

AUTÓMENTES HÉTVÉGE AZ ANDRÁSSY KORZÓN

Környezettudatosság, életmód, színház, belföldi turizmus az autómentes sétálóutcán

Az Autómentes Hétvége idén korzók egész sokaságát foglalja magában. A rendezvény ráadásul egy időpontra esik a Hősök terén tartandó Nemzeti Vágtával és a Lánchídra szervezett Tudományok Hídjával. Emiatt szeptember 17-én, szombaton eddig sosem látott méretű gyalogossétánnyá alakul a Lánchíd, a Széchenyi tér, a József Attila utca, az Andrássy út és a Hősök tere térsége. Az Andrássy út visszakapja eredeti funkcióját, vagyis gyönyörű, programokkal teli, sétára ösztönző sugárút válik belőle, amely az Európai Mobilitási Hét témáihoz kapcsolódó Korzók láncolatából áll.

A Bajcsy-Zsilinszky útDobó utca között a KerékVáros Korzón minden megtalálható lesz, aminek köze van a bicajhoz. Kerékpáros szervezetek programjai: oktatás, túrák, KRESZ-információk, érdekvédelem, érdekességek. Bringás árusok: komplett bringák, alkatrészek, ruházat, kiegészítők. Aki gyalog jön, kölcsönözhet bringát vagy bringóhintót is.

A Dobó utca–Hajós utca között a Színházak Korzója nyílik, a teátrumok idei szezonját vezeti be a TeARTrum Fesztivál. Ötven kőszínház vagy alternatív, független játszócsoport lép fel két színpadon, vagy lepi meg az arra járókat a nyílt és autómentes utcán.  A kihelyezett standokon előre megvehetik színházjegyeiket, ismerkedhetnek is a társulatokkal és tagjaikkal, élvezhetik a változatos programokat.

A Hajós utcaNagymező utca közé kerül a Duna-korzó a Hajószínpaddal. Utóbbi különlegessége, hogy egy új magyar találmányból, a magától lebomló PLA palackból készül, így is erősítve a Duna korzón bemutatandó témákat. Budapest folyamfőutcáján kapnak ugyanis helyet a közlekedés, a víztisztaság vagy a reciklálás művészei. Kézművesek, iparművészek workshopjaival, gyerekfoglalkoztatóval, a fajátékoktól az újrahasznosított műanyag palackokig minden megtalálható lesz a Duna korzón. A Hajószínpadon bemutatkozik a főváros új zászlaja is.

A Nagymező utca és a Liszt Ferenc tér között pedig az Andrássy út a nemzet főutcájává válik. A Főszezon kiállításon több falu is beköltözik a város szívébe. Hatvan magyarországi élményhelyszín mutatkozik be, a főváros közepébe hozva a belföldi úticélok legjobbjait. Pavilonjaikban látni-, enni- és innivalóval várják a kalandozni vágyókat, a színpadon néptáncbemutatók, az úttesten pedig táncház részesei lehetnek a sétálók.

 

A Közszolgáltatói Korzó bemutatkozik az új városüzemeltetési modell két ága, a BKK és a BVK Holding Zrt. játékos formában ismertetve meg a sétálókat a főváros közszolgáltató cégeivel. Az Andrássy Korzón természetesen jelen lesznek az Európai Mobilitási Hét hagyományos, évről évre visszatérő, tematikus programjai is. Megismerhetők lesznek az alternatív hajtású járművek, a környezetbarát termékek és szolgáltatások, a Civil Korzón életmód alternatívákat, a Közlekedésbiztonsági Korzón pedig életben-maradási alternatívákat kínálunk a modern embernek.

 

Forgalomkorlátozás az Autómentes Hétvége és társrendezvényei ideje alatt:

A Lánchíd és a Széchenyi tér Duna felőli része szombat 0 órától vasárnap reggel 6 óráig, a Hősök tere, Dózsa György út, Andrássy út pénteken 21 órától hétfő hajnali BKV-üzemkezdésig lesz lezárva a járműforgalom elől. Az Andrássy úton, a szerviz utakon is tilos lesz a parkolás.

 

szeptember 19., hétfő

GARÁZSOK ÉS PARKOLÁS NAPJA 

Hol vannak Budapestbelvárosának legolcsóbb parkolói?A válasz az, hogy a föld alatt. A Garázsok és Parkolás napján a főváros felszíni parkolásának alternatíváit mutatjuk be. A felszíni parkolás nemcsak drága, de jelentősen rontja a város mobilitását is, hiszen a felszínen  valójában a közlekedésre használt utakból csípik el az autósok a rendelkezésre álló helyet. A mélygarázsok és parkolóházak ezen a napon megmutatják magukat, és nemcsak bemutatkoznak, de egész héten kedvezményesen kínálnak parkolóhelyet az autósoknaknemcsak a fővárosban, de az ország több városában is.

 

szeptember 20., kedd

KÖZLEKEDJ ÖKOsan!–ALTERNATÍV MOBILITÁS

Szakmai konferencia

A Mobilitási Héten hagyományosan megrendezésre kerülő szakmai konferencián előadásokat szervezünk a Főváros új város-üzemeltetési modelljéről, aktuális fejlesztéseiről. A konferencián a férőhelyek száma korlátozott, ezért a részvételhez regisztráció szükséges az info@mobilitásihetbudapest.hu emailcímen. A konferencia tematikája a www.mobilitasihetbudapest.hu honlapon megtekinthető.

 

szeptember 21., szerda

GYALOGOS UTCÁK NAPJA 

A Gyalogos Utcák Napján - immár hagyományosan - a főváros új, sétálóutcává alakított közterületeit mutatjuk be. Idén a II. kerületi Lövőház utcába szerveztünk programokat. A célunk az, hogy a városlakók újra felfedezzék a sétálás élményét. Az autóforgalom elől lezárt gyalogos utcák közösségi, kulturális térré alakulnak, ahol a programok színes kavalkádja népesíti be a közterületet. Színházak játsszák be a teret, képzőművészek lépnek ki műhelyeikből, az utca környékének lakói használják új funkcióiban megszokott környezetüket. A vendéglátók mediterrán, párizsias hangulatot teremtve kínálnak pár óra pihenést és élményt ezen a napon.

 

 

 

szeptember 22., csütörtök

EURÓPAI AUTÓMENTES NAP 

Az Európai Mobilitási Hét záróeseménye az Európai Autómentes Nap, szeptember 22-én. Idén az autóforgalom elől elzárt Alkotmány utcába várjuk a gyalogosokat és a kerékpárosokat, ahonnan a látogatók elindulhatnak fölfedezni a hamarosan kiépülő közbringa-hálózat, a BuBi egyes leendő állomásait, sőt be is mutatjuk, hogy néz majd ki egy kölcsönző-pont.

Este pedig több ezer kerékpáros mutatja meg, mekkora is a kritikus tömeg. A Critical Mass este hatkor indul.

 

A programok részletesen, letölthetően a honlapon: www.mobilitasihetbudapest.hu2011-09-15 09:09:20
Vissza...


Nyelvek:
2012 mobilitási hét vége

BUDAPEST 2012

Közreműködők
Regisztráció
Partnereink
Hasznos linkek
Keress minket
Híreink
Főoldal
Mozgásban a város
Mozgásban a világ
További híreink
Céljaink
Az Európai Mobilitási Hét célja, története
Az Európai Mobilitási Díj
A Karta
Európai Mobilitás Hét Budapest
"Forgalmival a vasúton!"
Autómentes Andrássy Korzó
FIDELIO 2012
Sétálj! Nap
TeARTrum Fesztivál 2012
Terézváros Korzója
Tudta-e?
Város és blog
Rólunk
Kapcsolat
Regisztráció
Impresszum
Jogvédelmi nyilatkozat

Copyright © 2012 Konkam Stúdió - Minden jog fenntartva!