GARÁZSOK NAPJA az Európai Mobilitási Héten

Közösségformáló lépés a tudatos parkolás felé.

 

A Magyar Parkolási Szövetség az Európai Mobilitási Hét keretében Garázsok Napja címmel 2011. Szeptember 19-én hétfőn promóciót szervez a közterületen kívüli parkolás népszerűsítése érdekében. A hagyományteremtő kezdeményezés célja hasonló a Torkos csütörtökhöz és a
Múzeumok éjszakájához: a Garázsok Napján egy napig (50% kedvezménnyel lehet igénybe venni az akcióhoz csatlakozott parkolóházak, mélygarázsok szolgáltatásait. Egyes garázsok tovább is mentek: az egész Európai Mobilitási Héten 50% kedvezménnyel üzemelnek.
 
Budapesten továbbra is komoly problémákat okoz a parkolás. Ennek a problémának a gyökere, hogy a közterületen nincs elegendő hely a gépjárművek kényelmes tárolására. Ezt a problémát végérvényesen csak parkolóházak és mélygarázsok építésével lehet megoldani. Ehhez azonban fokozni kell a meglévő garázsok kihasználtságát, hogy a garázscélú befektetések jövedelmezővé váljanak és egyre több ingatlanfejlesztő lásson perspektívát a közcélú garázsok építésében és üzemeltetésében.
 
Parkolási létesítmények építésénél általában kimaradvagy nagyon minimális – a marketingre és reklámozásra fordítható költségkeret. A reklám és médiapiacon egy 2-300 férőhelyes garázs önmaga egyedül szinte képtelen olyan értékű megjelenést vásárolni, ami ahhoz lenne szükséges, hogykihasználtság folyamatosan magas legyen. A Garázsok Napja tömöríteni igyekszik a garázsok reklám és marketing törekvéseit tulajdonosi körtől és üzemeltetőtől függetlenül, az AKCIÓ célja, hogy minél többen ismerjék meg és vegyék igénybe a budapesti parkolóházak és mélygarázsok szolgáltatásait.
 
A parkolás valójában nem volt előre tervezve, az elmúlt 100 évben fokozatosan alakultak ki az autótárolási szokások, a lakosság sok esetben saját parkoló hiányában az utcán kényszerül tárolni autóját. A Tudatos parkolás lényege, hogy az autós először tájékozódik és utána parkol. A felszíni
parkolóhelyeket főleg rövid ügyintézési célú várakozásra kellene használni, míg a hosszabb plmunkaidő alatti parkolásra inkább a garázsokat P+R parkolókat kell igénybe venni. A lakossági gépkocsi tárolás megoldására is inkább a közterületen kívüli parkolóhelyek építése jelenti a kiutat.
 
A közterületi parkolás gazdasági hatásait több európai országban is elemezték már. Az eredmények azt mutatják, hogy a közterületi gépjárműtárolás nagy terheket a társadalomra:
- A szabad parkolóhelyeket kereső autók, majd a parkolási manőverek blokkolják, feltartják a
forgalmat.
- A parkolóhelyet keresgélő autók feleslegesen bocsátanak ki káros anyagokat.
- A lejárt parkolójegyek konfliktushelyzeteket, felesleges stresszt okoznak.
- Az autóból ki-beszállás növeli a balesetek kockázatát.
- Nem tervezhető előre, hogy a parkolásnál lesz-e elegendő parkolóhely.
- Területenként változhatnak a különféle szabályok.
 
Ezekkel szemben a garázsban parkolás környezetbarátabb, össztársadalmi szinten olcsóbb és jobb alternatíva:
 
- Az autók a közterületen kívül parkolnak a kiinduló és a célállomásukon is.
- Az utca közlekedésre van fenntartva és használva.
- Kevesebb károsanyag kibocsátás.
- Kevesebb baleset.
- Magasabb vagyonbiztonsági szint - korrekt árak.
- Nincs utcai parkolóhely keresésre fordított idő és energia.
- A történelmi városmagok az autók előtti korokban épültek, így értékes tereket tartalmaznak.
 
A Magyar Parkolási Szövetség reményei szerint amennyiben sikerül elérni, hogy a jelenleg meglévő parkolóház és mélygarázs infrastruktúra magas kihasználtsággal működjön, akkor megteremtődnek a gazdasági feltételei annak, hogy az ingatlanfejlesztő cégek a irodaház, bevásárlóközpont és lakópark fejlesztések után végre garázsokat is elkezdjenek építeni.
 
A Garázsok Napja akcióban résztvevő parkolóházak és mélygarázsok aktuális listája a parkonet.com – Parkolási adatbázis és médiaportálon www.parkonet.com/mobilitas, valamint a Magyar Parkolási Szövetség weboldalán www.hungaropark.hu, érhetők el.


2011-09-12 01:13:52
Vissza...


Nyelvek:
2012 mobilitási hét vége

BUDAPEST 2012

Közreműködők
Regisztráció
Partnereink
Hasznos linkek
Keress minket
Híreink
Főoldal
Mozgásban a város
Mozgásban a világ
További híreink
Céljaink
Az Európai Mobilitási Hét célja, története
Az Európai Mobilitási Díj
A Karta
Európai Mobilitás Hét Budapest
"Forgalmival a vasúton!"
Autómentes Andrássy Korzó
FIDELIO 2012
Sétálj! Nap
TeARTrum Fesztivál 2012
Terézváros Korzója
Tudta-e?
Város és blog
Rólunk
Kapcsolat
Regisztráció
Impresszum
Jogvédelmi nyilatkozat

Copyright © 2012 Konkam Stúdió - Minden jog fenntartva!