Komposztálható bio-színpad a Duna Korzón

Bomlik a környezetért, kanyarodik a játék kedvéért és most már rekorder is a magyar fejlesztésű, PLA biopolimerből készült palack. 9500 kanyarpalackból épült vár a Népligetben olyan egyetemista aktivisták önkéntes munkájának köszönhetően, akik a figyelmet a környezettudatosabb életmódra akarták irányítani: arra, hogy ideje a XXI. század termékeit lebomló anyagokba csomagolni. A várépítés mellett faültetést is szervezett az Omnipack klaszter, az akciónak köszönhetően egy magaskőris-csemetével gazdagodott a Népliget.

 

Nem PET, hanem PLA
 
Több száz év, mire a Föld képes 1-1 hagyományos műanyagpalackot feldogozni, ennek ellenére a modernkori ember mindennapi élete során tömegesen termeli az efféle műanyag hulladékot. A csomagolóanyagok tudatos használatával és az alapanyagok környezettudatos megválasztásával azonban megkönnyíthető a lebomlás folyamata.
 
 A speciális, színes PLA palackok alapanyaga a kukoricából, búzából vagy cukorcirokból készülő, természetes biopolimer, egy olyan bioötvözet, ami teljes mértékben környezetkímélő, és a komposztálódás során pár héten belül, akár egy vajas kenyér sebességével is lebomolhat. 
Így lehet a kukoricából újra kukorica. Halmos László, a gyártó és fejlesztő Omnipack klaszter elnöke elmondta, a komposztálódás folyamata úgy indul meg, hogy a szemétbe kidobott ételeket megtámadó baktériumok a palackra is átterjednek, és rövidesen eltüntetik azt. A magyar fejlesztők a környezettudatosság szempontján kívül a játékosságot is szem előtt tartották. A palackok összenyomhatóak, kanyaríthatóak, és egymásba lehet őket illeszteni. Ezt a tulajdonságot kihasználva építették a rekorder diákok gömbölyűre, kissé jurta formájúra a várat.
 
„Az vagy, amit kidobsz”
 
A kultúrmunkás, zenész, színész Novák Péter is a PLA palackok ügye mellé állt: 
„Az vagy, amit megeszel - mondja a Tao. Az vagy, amit kidobsz - fűzi hozzá az elmúlt, közel száz esztendő... A fogyasztói társadalom anomáliái, hamis értékrendje nem csak idegrendszerünket, de közvetlen környezetünket is korrodálja. Gyakorlatilag az egyetlen faj vagyunk a planétán, hol az egyedek, populációk saját életterüket önszántukból - közép, és hosszú távú tervek hiányában - percről, percre szűkítik.
Nincsenek illúzióim a jelen tekintetében, de éppen ezért tartom fontosnak, hogy civilként minden olyan kezdeményezés mellé álljak, amely az eljövendő pozitív forgatókönyvét preferálja”
 
A Novák Péter által leírt pozitív forgatókönyv mindannyiunk érdeke. Fontos, hogy minél szélesebb körben juttassuk el az emberekhez a környezettudatos szemlélet fontosságát. Az Európai Mobilitási Héten, az Autómentes Hétvége Andrássy Korzóján az egész Hajószínpadot ebből faragjuk. A bontást akár a természet is elvégezhetné, de városrendészeti szempontok miatt természetesen gyorsabbak leszünk.


2011-09-23 12:19:08
Vissza...


Nyelvek:
2012 mobilitási hét vége

BUDAPEST 2012

Közreműködők
Regisztráció
Partnereink
Hasznos linkek
Keress minket
Híreink
Főoldal
Mozgásban a város
Mozgásban a világ
További híreink
Céljaink
Az Európai Mobilitási Hét célja, története
Az Európai Mobilitási Díj
A Karta
Európai Mobilitás Hét Budapest
"Forgalmival a vasúton!"
Autómentes Andrássy Korzó
FIDELIO 2012
Sétálj! Nap
TeARTrum Fesztivál 2012
Terézváros Korzója
Tudta-e?
Város és blog
Rólunk
Kapcsolat
Regisztráció
Impresszum
Jogvédelmi nyilatkozat

Copyright © 2012 Konkam Stúdió - Minden jog fenntartva!