Akinek "bérelt helye" van az Autómentes Hétvégén

Kerékpártáska színházi molinóból, fülbevaló gumihulladékból a nol.hu Iványi Jozefáról írt, aki a Mobilitási Hetet is fölemlegeti.

 

Kerékpáros táskák készültek az Anyegin és az Elfújta a szél nyomán. Nem az opera- és a balettelőadások ihlették a szütyők mintáját, hanem a produkciókat hirdető molinók részeit hasznosította újra Iványi Jozefa. Nemcsak operaplakátokra szakosodott a kreátor, de ha már főállásban a dalszínházban dolgozik, miért ne használná a műsorról levett darabok méretes műanyag plakátjait?
 
Tíz éve dolgozik az Operaházban, hol asszisztensként, hol a fotóarchívumot viszi, hol meg a honlapot csinálja. Minden dalszínházi fotók ismerője. Dolgozott együtt a színház egykori művészeti titkárával, Fülöp Attilával, és asszisztense lett pár évre a művészeti vezető Kovalik Balázsnak is. A nemzetközi mezőnyben elismert rendezővel nem csak az opera volt a kötelék. Kovalik ugyanis kerékpár-fetisiszta, ez a luxusa. Ráadásul annyira bringapárti, hogy például az egyik Andrássy úti autómentes napon munkatársa mellett üldögélt, míg ő árulta a bicajos táskáit.
A bölcsész végzettségű Iványi Jozefa amúgy mindig csinált valami barkácsolóst, bütykölőst. Így jött a bicajra szerelhető táska is. Azért fogott neki, hogy végre ne legyen nyűg, mibe rakjuk a holmit biciklizés közben. Ne billegjen a telepakolt kosár, ne nyúzza a gerincet a hátizsák, ne zavarja a térdet a keresztbe vetett oldaltáska.
 
Amikor egy barátnőjével nekilátott a táskaüzletnek, Magyarországon még sehol sem árultak ilyet, pláne nem újrahasznosítottat, főleg nem sikkeset. Az első vásárra bátortalanul csak a prototípust vitte. Tesztelni ment, a szakértő bicajosok véleményét leste. A táska jól szerepelt, nyomban el is vitték.
 
Aztán egyre többen keresték meg. Jó lenne egy csomagtartóra szerelhető, kormányra köthető, ilyen mintás, olyan színű, amolyan masnis, szülinapra, kisgyereknek, iskolába, színházba járós. Minden igényt meghallgat, és nem veszi nyűgnek. Igyekszik megfelelni, sőt az igények elébe lépni. A Sziget Fesztiválra például a külföldieknek Budapest metróhálózatával átszőttet (azaz nyomtatottat) dobott a piacra, a londoni metrótérképek mintájára.
 
A Cangira-márka nemcsak környezet-, hanem vevőbarát is. Például, aki molinót hoz neki, azzal úgy üzletel: készít belőle táskát, a többit pedig megtartja magának. Jól jár mindenki: az adományozó szabadul a veszélyes hulladéknak minősülő műanyagtól, plusz kap egy táskát, az árusnak meg marad egy jókora darab anyaga – akár több pakk elkészítéséhez. (Akad plakát, amelyikből csak a feliratot vagy bizonyos részeket épít be egy-egy táskába.) Amúgy nem mindegyik táska molinóalapú. Van, amelyikhez színes viaszkos vásznat használ, teli gyümölcscsel, máshoz pedig egyszerű műbőrt. Hiszen a kerékpáros táskának sokat kell bírnia, a gyűrődésen kívül az esőt, havat, negyvenfokos napsütést is.
 
Gyakorlatilag egymaga dolgozik a táskákon, fejlesztgeti, tökéletesíti őket. Nem is tudná nagyüzemben csinálni, és nem is szeretné. De akadnak, akik rokonszakmát űznek: a felvarromos fiúk. Ők bringagumiból és alkatrészekből, akár bicikliláncszemből meg szegecsből készítenek használati tárgyakat. Bőr és gumi karkötőket, bicikli külső-belsőből átalakított öveket, ugyanebből szőtt puffot, valamint hokedliülést, lánc tolltartót, kulcstartókat. Az ő műhelyükben található hulladékok, elhullajtott gumidarabkák aranybányát jelentenek Iványi Jozefának, ezeket az apróságokat is újrahasznosítja, apró ékszereket épít belőlük. Cserébe alkalomadtán a felvarromosok szegecset is nyomnak a Cangira-táskák elejére.
 
Játék a formákkal
 
A redizájnolt tárgyak arról ismerszenek meg, hogy az eredetihez picit sem hasonlító, újfajta funkciót kapnak. Ez nemcsak a környezettudatos szemléletet erősíti, hanem izgalmas játéklehetőséget ad az iparművészeknek. Az elmúlt időszakban bemutattuk már, hogyan lesz például a sérült porcelánnipből vagy süteményes tányérból ékszer Szász Károly kezei alatt. Miként ad új értelmet a műanyag virágoknak, vödröknek, kávéfőzőknek, levesestálaknak Fatér Mária, mikor elkészíti olvasó-, álló- és asztali lámpáit. És milyen puffokat, babaringatókat, pihenőkockákat készítenek a megváltozott munkaképességű, fogyatékos emberek a használhatatlannak tűnő turkálós ruhákból a Retextil pécsi műhelyében.
 
(nol.hu)


2011-09-23 12:17:12
Vissza...


Nyelvek:
2012 mobilitási hét vége

BUDAPEST 2012

Közreműködők
Regisztráció
Partnereink
Hasznos linkek
Keress minket
Híreink
Főoldal
Mozgásban a város
Mozgásban a világ
További híreink
Céljaink
Az Európai Mobilitási Hét célja, története
Az Európai Mobilitási Díj
A Karta
Európai Mobilitás Hét Budapest
"Forgalmival a vasúton!"
Autómentes Andrássy Korzó
FIDELIO 2012
Sétálj! Nap
TeARTrum Fesztivál 2012
Terézváros Korzója
Tudta-e?
Város és blog
Rólunk
Kapcsolat
Regisztráció
Impresszum
Jogvédelmi nyilatkozat

Copyright © 2012 Konkam Stúdió - Minden jog fenntartva!