Budapest Szíve napok szeptember 2-3-án

A budapesti történelmi Belváros az elmúlt években folyamatosan megújul. A megújulás keretét a Budapest Szíve Program jelenti, melynek alapvető célja, hogy visszaadja a Belvárost az itt élő, itt dolgozó embereknek és az idelátogató turistáknak. A program most újabb jelentős állomásához érkezett. A Budapest Szíve Program több egymással összefüggő projektből áll, melyek közül most két beruházás megvalósulását ünnepeljük.

A „Hídfőterek és új pesti korzó kiépítése I. ütem” projekt mintegy 2,2 milliárd forintba került, amelyből 1,6 milliárd forint az uniós támogatás és a „Reprezentatív kaputérség kiépítése I. ütem”, amelynek költsége 3,1 milliárd forint, ehhez 2,6 milliárd forinttal járult hozzá az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapja. A teljes beruházás megvalósulása után a Belváros – összhangban az Akcióterületi Tervvel, a Támogatási Szerződés valamint a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) céljaival - az itt lakóké, itt dolgozóké, az idelátogató turistáké, ezen belül elsősorban a gyalogosoké és a kerékpárosoké lesz. A változások nemcsak formájukban, de tartalmukban is tükrözik a szándékot, hogy a megújuló Belváros ismét élővé és funkciójában is korszerűvé váljon. Egy olyan hellyé változzon, ahol lakni, közlekedni, megpihenni is lehessen.

A felújítás most elkészült látványos eleme a „Reprezentatív kaputérség kiépítése I. ütem” (KMOP-5.2.2/A-2008-0002) projekt, melynek eredményeképpen az Astoria és az Anker köz közötti területen nemcsak a közművek újultak meg, de a Dohány utca és Deák Ferenc tér között „reprezentatív bulvár” alakult ki. Barátságos, emberléptékű terek, 8 méter széles zöldsáv, szélesített járda, hangulatos teraszok, kényelmes és esztétikus utcabútorok csábítanak sétára és pihenésre.

A projekt másik helyszíne a megújult Március 15. tér és környezete. A „Hídfőterek és új pesti korzó kiépítése I. ütem” (KMOP- 5.2.2/A-2008-0003) projekt eredményeképpen a sétálók, a pihenni vágyók ismét eredeti hangulatában élvezhetik a pesti Duna-partot. A lábunk alatt a Duna vonala kanyarog. A teret borító burkolatba marva végigjárhatjuk a Duna vonalát, ahol megismerhetjük a folyó menti városokat és településeket.
 
A falmaradványok és a romok a felújítás során csúszásmentes és fűtött üveglapok alá kerültek. A projekt keretében megújult a Piarista tömb is, a Piarista Konzorciumi partner közreműködésével. A téren megszűnt a parkoló, a teret így visszakapta a lakosság. A város és a folyó újból találkoznak egymással. Az épület is új életre kelt: földszintjén üzletek, szolgáltató és vendéglátóhelyek nyílnak meg. A korzó folytatásaként kiszélesítették a gyalogosok rendelkezésére álló felületet Ismét lehet sétálni a Piarista közben, amely így újra szervesen kapcsolódik a Kígyó utcával. Az átépítés nemcsak módosította a közút vonalvezetését az Apáczai Csere János utca vonalában a Belgrád rakparti csomópontig, de ki is egészítette egy új kerékpárút-szakasszal. A projektnek köszönhetően Budapest történelmi szíve ismét az itt élőké és a turistáké. A Duna-parti rész újdonsága, hogy folyamatos járdán sétálhatunk az Erzsébet híd alatt, és itt kerékpárút is készült.
 
A megújult Belváros átadása igazi örömünnep lesz minden fővárosi számára. Szeptember 2-án a hivatalos átadás ünnepségére várjuk az érdeklődőket, szeptember 3-án pedig egy valódi családi nap várja a budapesti polgárokat és a fővárosban tartózkodó turistákat. Az átadási ünnepség után gyalogosan vagy kerékpárral vegyük birtokba a megújult tereket! A programban mindenki talál ízlésének és a kedvének megfelelőt. A Városháza parkban, a Budapest sátorban a látogatók interaktív játékokat játszhatnak. A színpadokon felvonulnak az európai fővárosok jellegzetes képviselői. Megszólalnak itt élő külföldiek, hogy elmeséljék élményeiket Budapestről. Megelevenednek a múlt század pesti hangulatának jellegzetes alakjai és anekdotái. Megválasztjuk Budapest Csillagát, a legtehetségesebb amatőr művészt, a kerékpárosok pedig nemcsak a kerékpárútnak örülhetnek, hanem kiderül az is, ki a legszebb bringás. Fővárosiak beszélnek legromantikusabb élményeikről, és fellépnek a Dumaszínház szereplői, az esti szórakoztatásról pedig koncertek gondoskodnak. A múlt század hangulatát valódi pesti sanzonok varázsolják a színpadra. A gyerekeket mobil játszóház és ugrálóvár, a szülőket pedig finom ízek várják. Két nap Budapestért és a budapestiekért.
 
 
Budapest Szíve hétvége
2011. szeptember 2-3.
 
Játék, Zene és Show két napon át két helyszínen!
 
 
Szeptember 2. - Városháza park
 
14:00–14:30 Ünnepélyes projektátadás, Tarlós István főpolgármester és Dr. György István főpolgármester-helyettes beszéde
A Városháza parkban szeptember 2-án, pénteken, 14.00-kor indul a kétnapos ünnepségsorozat. Tarlós István főpolgármester és Dr. György István főpolgármester-helyettes köszöntője után a megújult helyszín a budapestieké és a fellépőké lesz.
 
15:00–15:30 Élő közvetítés a Március 15. tér átadásáról
Kapcsoljuk a Március 15. teret, élőben közvetítjük a Hídfőterek és új pesti korzó kiépítése I. ütem projekt átadását.
 
16:00–17:00 Vendégségben Budapesten
Milyennek látnak minket, budapestieket és hogy érzik magukat nálunk a magyar fővárosban élő, tanuló külföldiek? Budapesten dolgozó, tanuló egyetemi hallgatókat, külföldi munkavállalókat hívunk a színpadra 16 órakor, akik mindent elmesélnek rólunk, élményeikről. A világ minden tájáról érkezett vendégek számára mindez maga a hétköznapok egzotikuma. Honnan jöttél? Ausztráliából, Nigériából, esetleg Thaiföldről? Most budapesti vagy Te is!
 
17:00–17:30 Várostörténeti beszélgetés Budapestről
Tudta, hogy valamikor közlekedett villamos az Erzsébet hídon? Vajon mikor állt át Budapest a jobboldali közlekedésre? Ha kíváncsi a válaszokra és hasonló érdekességekre, a várostörténeti beszélgetések program Önnek is szól!
 
17:30–18:30 OTP Dumaszínház - Beliczai Balázs és Janklovics Péter
17.30-tól egy órán keresztül a stand up comedy műfajának legjobbjai állnak a színpadra. Mi sem lehetne jobb hangulatcsináló, mint a jellegzetes pesti műfaj, a kabaré. Egyedül a mikrofon előtt a Városháza Parkban Beliczai Balázs és Janklovics Péter, akik percek alatt megtalálják a humor közös hangját bárkivel. Mindez persze nem csak duma, mert a történetekben mindenki magára ismerhet egy kicsit.
 
18:30–20:00 Budapest Csillaga tehetségkutató - I. elődöntő
Nem hiányozhatnak a műsorból a világváros legigazibb szórakoztatói, tehetségei, utcazenészei sem. 18.30-tól izgalmas tehetségkutató verseny első elődöntőjében vetélkednek a tehetségek. Edit Piaf hamisítatlan francia sanzonjaitól a blues zenén át a kemény rock műfajáig terjed az utcai műfaj repertoárja.
 
20:00–21:00 Belmondo
A Belmondo zenekar 2005-ben alakult az alkotás és a zene iránt elkötelezett, rutinos előadókból, akik eddigi bandáik után valami mást, újat szerettek volna kipróbálni. Előadásaikon garantált a jó hangulatú élcelődés, a gegek és fricskák, szövegeik egyszerre elgondolkodtatóak és humorral fűszerezve tartanak tükröt mindannyiunknak.
 
Szeptember 2. - Március 15. tér
 
15:00-15:30 Ünnepélyes projektátadás, Tarlós István főpolgármester és Rogán Antal, V. kerületi polgármester beszéde
A Március 15. téren szeptember 2-án, pénteken, 15.00-kor indul a kétnapos ünnepségsorozat. Tarlós István főpolgármester és Rogán Antal V. kerületi polgármester köszöntője után Labancz Zsolt SP tartományfőnök (Piarista Rend Magyar Tartománya) megáldja a teret, majd birtokba vehetik a megújult helyszínt a budapestiek és a fellépők.
 
17:00–18:00 Európai városok felvonulása
17.00-kor az európai nagyvárosok mutatkoznak be egy igazán különleges módon. A színpad a különböző országok karakteres viseleteit és zászlóit bemutató modelleké lesz. Természetesen a showból nem hiányozhatnak az izgalmas helyi történetek és vidám anekdoták sem.
 
18:00–18:30 Ó azok a régi szép idők: jelenetek a 100 évvel ezelőtti Budapest életéből
„Ó azok a régi szép idők” címmel jeleneteket láthatnak a 100 évvel ezelőtti Budapest életéből. A hamisítatlan pesti karakterek visszarepítenek minket a város történetében. Elegáns párok és szabadnapos cselédlányok, belvárosi ízek és romantikus történetek elevenednek meg a színpadon. Budapest Anno..., élőben.
 
18:30–19:30 Hot Jazz Band
A Hot Jazz Band együttes igazi nagyvárosi koncertjével zárul a nap. Az 1985-ben alakult együttes az 1920-as, 30-as, 40-es évek melódiáinak hiteles tolmácsa, a háború előtti magyar filmek slágereinek és a jazzkorszak népszerű amerikai szórakoztató-zenéjének eredethű megszólaltatója. Zenéjük olyan nagy előadókat idéz, mint Karády Katalin, Kalmár Pál, Latabár Kálmán, Kabos Gyula, Louis Armstrong, Benny Goodman, Bing Crosby, és olyan szerzőket, mint Eisemann Mihály, Fényes Szabolcs, Márkus Alfréd, George Gershwin, Duke Ellington.
 
Szeptember 3. - Városháza park
 
Családi Nap: Szeptember 3-án, szombaton már kora délelőtt folytatódik az ünneplés mindkét helyszínen. 10 órakor kinyitnak az árusok, a Töki Pompos és kürtöskalács illata lengi be a teret. Egész nap folytatódnak a programok, koncertek, és az igazi belvárosi Show. A gyerekeket mobil játszóház és ugrálóvár, a szülőket pedig fínom ízek várják a felállított vendéglátóhelyeken.
 
11:00–11:30 A bringám és én - Kerékpáros szépségverseny regisztráció
11 órától különleges szépségversenyre regisztrálhatják magukat a kerékpárosok. Keressük azt a biciklist, aki legjobban passzol a bringájához, vagyis a legtrendibb, legjobban harmonizál öltözéke és a kerékpárja. Legyen akár fiú, akár lány, egész nap regisztrálhatnak a kerékpárosok egy virtuális háttér előtt. A jelentkezés mindössze 3 perc, a Budapest Pavilonban található hoszteszeknél történik, és egy virtuális, budapesti háttér előtt készül mindenkiről 1-1 fotó, amely a Facebookra is felkerül. Aki délután 17.00-ig a legtöbb lájkot kapja, értékes nyereményekben részesül.
 
11:30–13:30 Budapest Csillaga tehetségkutató - II. elődöntő
A tehetségkutató második elődöntője zajlik a színpadon, majd este 18 órától a döntőben mérik össze tudásukat, képességüket a legjobbak, ahol aztán végképp kiderül ki Budapest Csillaga.
 
13:30–14:00 OTP BankáRock együttes
Hogyan zenél egy bank alkalmazottaiból összeállt együttes? 13.30-tól kiderül a Városháza parkban, amikor a BankáRock lépnek fel a színpadon.
 
14:00–15:00 Ismered Budapestet? - Várostörténeti kvíz
Ha igen, akkor ott a helyed a Nagy Várostörténeti kvízjátékon. A sok száz kérdés és válasz még a legelszántabb lokálpatriótáknak is komoly szellemi kihívást jelent majd. Bárki megcsillogtathatja várostörténeti tudását a játékban, amely persze nem véresen komoly. A jó hangulatról a látványos show-elemek és az értékes nyeremények gondoskodnak majd.
 
15:00–16:00 OTP Dumaszínház - Dombóvári István
Szombaton 15 órától Dombóvári István gondoskodik a jó dumákról és fergeteges hangulatról. Küldetése eljuttatni a nevetést bárhová, ahol igény van rá.
 
16:00–17:00 Szívdobbanás
Budapest rohanó világváros, ahol mégis a legromantikusabb történetek esnek meg a legkülönbözőbb emberekkel. Hogy ez mennyire így van, arról beszélnek majd fővárosiak.
 
17:00–18:00 A bringám és én - Kerékpáros szépségverseny eredményhirdetés
 
18:00–20:00 Budapest Csillaga - DÖNTŐ
 
20:00–21:00 Ladánybene 27
Este 20 órától játszik az első közismert reggae zenekar Magyarországon, a Ladánybene 27. Ők készítették hazánkban az első reggae albumot (1991), az első dub albumot (2002), valamint az első riddim albumot (2007). A reggae zene magyarországi meghonosításában vitathatatlan az érdemük. 26 évvel megalakulásuk után most Budapest Szívében lépnek fel.
 
 
Szeptember 3. - Március 15. tér
 
Családi nap: A Március 15. téren is egész szombaton várja a családokat és az erre sétálókat a fellépők és hangulatos programok, valamint a finom ízek egész kavalkádja, a gyerekek részére kreatív játékok és kézműves foglalkozások várnak.
 
10:00–12:00 Budapest Királynője szépségverseny
10 órától a női szépségé lesz a megszépült tér, megválasztjuk Budapest Királynőjét. A kifutón a legendásan szép pesti lányok vonzzák majd a tekinteteket. Akár a város leghosszabb padjáról is figyelhetjük a látványosságot. Ilyet biztosan nem láttak a Contra-Aquincum évezredes kövei sem!
 
12:00–13:00 Múlt századi budapesti sanzonok
 
13:00–14:00 Európai városok felvonulása
 
14:00–15:00 OTP Dumaszínház - Felméri Péter
 
Hogy a hangulat még vidámabb legyen, arról déltől a budapesti sanzonbemutató fellépői gondoskodnak, akiket 13 órától az európai városok látványos felvonulása követ majd. Vajon ki milyen viselettel mutatja be Párizst, Londont, Prágát vagy Bukarestet. A felvonulásról persze nem hiányozhat a humor, a sztorik, a könnyed irónia sem, amit csak fokoz majd 14 órától a OTP Dumaszínház fellépője, az Erdélyi Humorfesztivál győztese: Felméri Péter.
 
15:00–16:30 Budapest és a környezetvédelem – hulladékruha bemutató
15 órakor különleges látványosságot ígér a vendégeknek a hulladékanyagokból készült ruhákat felvonultató divatbemutató. Újságpapír, műanyagpalack, nejlonzacskó, mind-mind öltöztet. Hogy hogyan? A helyszínen mindenki megláthatja. Egy igazi show a környezetért!
 
16:30–18:00 Várostörténeti kvíz
Ismét a játéké a színpad, hiszen a csodálatos budapesti panoráma előtt különleges kérdésekkel vár minden résztvevőt a Nagy Várostörténeti kvízjáték.
 
18:00–19:00 The Twist
18 órakor kezdődik a Twist együttes koncertje, mely biztosan mindenkit táncra csábít a megújult Március 15. téren. Magyarország elsőszámú indie szupergruppja. Túlmisztifikált öndefiníciók és stílus-meghatározások helyett marad maga a „főnök”: a dal. A zenészek a hatvanas évek ihletett beatzenéjét, adrenalin-pszichedeliáját keresik, miközben persze sok minden rájuk ragadt abból, ami „mellesleg” az elmúlt negyven évben történt a pop vagy rockzenében.
 
(Forrás: Budapest.hu)


2011-09-06 14:41:12
Vissza...


Nyelvek:
2012 mobilitási hét vége

BUDAPEST 2012

Közreműködők
Regisztráció
Partnereink
Hasznos linkek
Keress minket
Híreink
Főoldal
Mozgásban a város
Mozgásban a világ
További híreink
Céljaink
Az Európai Mobilitási Hét célja, története
Az Európai Mobilitási Díj
A Karta
Európai Mobilitás Hét Budapest
"Forgalmival a vasúton!"
Autómentes Andrássy Korzó
FIDELIO 2012
Sétálj! Nap
TeARTrum Fesztivál 2012
Terézváros Korzója
Tudta-e?
Város és blog
Rólunk
Kapcsolat
Regisztráció
Impresszum
Jogvédelmi nyilatkozat

Copyright © 2012 Konkam Stúdió - Minden jog fenntartva!